Nieuws/Financieel
995762
Financieel

Zwarte piste voor SnowWorld

De koers van het aandeel SnowWorld kelderde maandag met liefst 20%. 'Tegenvallende belangstelling' voor aandelenemissie van de uitbater van skihallen, zegt de één. 'Een eenmalig schokeffect', zegt de ander.

SnowWorld kwam naar de beurs via de overname van de notering van Fornix Biosciences (reverse listing), medio december. Afgelopen vrijdag sloot het aandeel nog op €12,15, maar maandag had het koersverloop wel wat weg van een zwarte piste en viel de koers zo'n 20% terug naar €9,70 rond één uur.

Het is het eerste handelsmoment na de aandelenemissie van SnowWorld. Het bedrijf heeft ruim 753.000 nieuwe aandelen uitgegeven tegen een prijs van €8. Daarmee is dus €6 miljoen opgehaald.

Schokeffect

De smak op de beurs is een "eenmalig schokeffect", zegt Peter Paul de Vries, met investeringsmaatschappij Value8 grootaandeelhouder in SnowWorld en ook commissaris. Hij zegt dat er in de periode tussen de reverse listing en de emissie van afgelopen vrijdag nauwelijks handel is geweest in de aandelen SnowWorld, en dat er daardoor een beetje een kunstmatige koers op de borden stond.

De Vries vergelijkt het met claimhandel, waarbij een aandeel ook ineens een fikse klap krijgt als de waarde van de claim van de koers wordt afgetrokken. Value8 heeft bijgekocht in de emissie tegen een koers van €8. "En de koers staat daar nu flink boven. Dus het is maar hoe je het bekijkt", zegt De Vries.

Opbrengst

Niettemin had SnowWorld in zijn prospectus staan dat de verwachte opbrengst van de emissie tussen de €7,5 miljoen en €9,5 miljoen zou liggen. Er zouden 1.125.000 aandelen worden aangeboden. Uiteindelijk wist het bedrijf dus maar €6 miljoen op te halen door zo'n 735.000 aandelen te verkopen.

"Het lijkt erop dat de belangstelling voor de emissie tegenviel en beleggers meer aandelen kregen toegewezen dan ze hadden voorzien. Deze aandelen worden nu verkocht", aldus vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB.

Topman Koos Hendriks heeft 125.000 nieuwe aandelen verworven. Volgens SnowWorld is 28% naar particuliere beleggers gegaan in Nederland en België en 72% naar professionele beleggers uit Nederland.

Vertrouwen

Financieel topman Wim Moerman verwijst naar Peter Paul de Vries voor meer uitleg over de koersval. "Het is voor ons nieuw en wij hebben ons al regelmatig verbaasd over de bewegingen van de koers. Dat de koers ruim boven de emissieprijs staat, is voor mij een teken van vertrouwen van beleggers in onze plannen."

Dat de verwachte opbrengst van de emissie niet is gehaald, is voor Moerman geen teleurstelling. "Ons doel met de beursgang was om toegang te krijgen tot de kapitaalmarkt, en dat doel hebben we bereikt. De €7,5 miljoen hebben we niet gehaald, maar met €6 miljoen zijn we ook zeer content. Het betekent een verbetering van onze balanspositie en geeft ons ruimte voor onze groeistrategie."