Nieuws/Financieel
995764
Financieel

Omzet bouw groeit voor het eerst in 2 jaar

De omzet in de bouw is in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar met bijna 1 procent gestegen, de eerste toename sinds het vierde kwartaal van 2011. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In heel 2013 daalde de bouwomzet met ruim 4 procent vergeleken met een jaar eerder. ,,De bouw zat vorig jaar nog steeds in recessie, maar het herstel is zichtbaar'', aldus het statistiekbureau.

Vooral de utiliteitsbouw (gebouwen als scholen en ziekenhuizen) werd in 2013, net als in 2012, zwaar getroffen door de aanhoudende crisis op de bouwmarkt. In deze tak daalde de omzet vorig jaar met bijna 8 procent. In de laatste driemaandsperiode van het jaar trok de omzet echter aan met ruim 1 procent.

Gespecialiseerde bouwondernemingen

De gespecialiseerde bouwondernemingen, zoals bouwinstallatiebedrijven, slopers en dakdekkers zagen de omzet in 2013 met bijna 3 procent dalen. De krimp nam elk kwartaal wel af, en in het vierde kwartaal was er zelfs sprake van groei.

De totale inkomsten van de grond, water- en wegenbouw daalden vorig jaar met bijna 2 procent, na een omzetstijging in het voorgaande jaar.