Nieuws/Financieel
995771
Financieel

'Verzekeraars in opkomst op hypotheekmarkt'

Verzekeraars, en in mindere mate pensioenfondsen, zijn sterk in opkomst als verstrekkers van hypotheken. Vorig jaar wonnen vooral de verzekeraars Aegon, ASR en Delta Lloyd marktaandeel. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau IG&H op basis van gegevens van het Kadaster.

De opkomst van de verzekeraars ging vooral ten koste van Rabobank, nog altijd wel de grootste speler op de Nederlandse hypotheekmark, en ING Bank. Van de drie grootbanken wist alleen ABN Amro vorig jaar zijn marktaandeel te vergroten.

,,Verzekeraars en pensioenfondsen zijn op zoek naar alternatieve beleggingen met een redelijk rendement, nu hun traditionele beleggingen zoals staatsobligatie steeds minder opleveren'', zegt Bouwe Kuik van IG&H maandag in een toelichting.

Over dieptepunt

Hypotheken zijn volgens hem aantrekkelijk geworden als alternatieve belegging omdat de woningmarkt over zijn dieptepunt heen is en de huizenprijzen voorzichtig weer stijgen. ,,Daardoor lopen beleggers weinig risico op het onderpand'', aldus Kuik.

Bij pensioenfondsen speelt ook nog eens dat zij maatschappelijk onder druk staan om meer in Nederland te beleggen. Voor banken geldt dat zij juist minder ruimte hebben om hypotheken te verstrekken omdat zij als leergeld voor de financiële crisis, waarin de Staat banken te hulp schoot om ze overeind te houden, hun kapitaalpositie moeten versterken. Daarnaast staan zij onder maatschappelijke druk om kredieten uit te geven aan het midden- en kleinbedrijf, zegt Kuik. ,,En je kan een euro nu eenmaal maar één keer uitgeven.''