Nieuws/Financieel
995773
Financieel

TenneT vindt grote investeerder voor DolWin3

Elektriciteitsnetbeheerder TenneT heeft in het Deense Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) een mede-investeerder gevonden voor DolWin3, een offshore netaansluiting voor windparken op de Duitse Noordzee. CIP heeft toegezegd om 384 miljoen euro bij te leggen, maakte TenneT maandag bekend.

De Denen krijgen daarmee een economisch belang van 67 procent en een stembelang van 49 procent in dit duurzame energieproject. CIP doet de investering via de investeringsmaatschappij CI Artemis K/S. Die wordt gefinancierd door het Deense pensioenfonds PensionDanmark.

Met de aanleg van de DolWin3, een aansluiting van 900 megawatt die windparken op zee met het elektriciteitsnet op het Duitse vasteland moet verbinden, is in totaal een bedrag van 1,9 miljard euro gemoeid. De verbinding is naar verwachting eind 2017 klaar.

Sneller

TenneT ontwikkelt tot en met 2019 wel 13 aansluitingen voor windenergie op zee met een totale transportcapaciteit van 8 gigawatt. Duitsland besloot versneld om te schakelen naar duurzame energie na de kernramp in Japan in 2011. Daardoor moet TenneT de geplande aansluitingen sneller realiseren dan eerder was afgesproken.

,,De interesse bij investeerders voor onze Duitse offshore projecten is aanzienlijk'', constateert financieel directeur Otto Jager van TenneT. Volgens hem wordt dat onderstreept door de investering van CIP.