Nieuws/Financieel
995798
Financieel

Pharming van flopper naar topper

Met de sprong van vandaag is de beurskoers van Pharming dit jaar tot dusverre verdrievoudigd. Om na de dramatische koersdalingen in de voorgaande jaren de topper van 2014 te worden, moet de beslissing van de Amerikaanse toezichthouder wel positief uitvallen. Topman Sijmen de Vries is daarover optimistisch gestemd. „Het is onwaarschijnlijk dat ons medicijn wordt afgekeurd."

Ruconest, een middel tegen de zeldzame ziekte angio-oedeem die zwellingen van zacht weefsel veroorzaakt, werd eind 2010 in Europa toegelaten. Later kreeg Pharming  ook in diverse Aziatische landen het groene licht. Om met Ruconest winst te kunnen maken is  goedkeuring in de vele malen grotere Noord-Amerikaanse markt echter nodig.

Toezichthouder

Cruciaal is 16 april, aangezien de Amerikaanse toezichthouder FDA dan met een uitspraak komt. „Het kan zijn dat Ruconest niet toegelaten wordt, maar nu we zo ver in het proces zitten is dat niet waarschijnlijk. Mogelijk laat de FDA weten extra tijd nodig te hebben en wordt er om aanvullende informatie gevraagd. Het allerbeste is natuurlijk dat het middel toegelaten wordt”, aldus De Vries.

Volumepiek

Niet alleen de enorme koersspurt van Pharming in de afgelopen weken valt op, maar ook de enorme aantallen aandelen die dagelijks in andere handen overgaan. Zelfs rekening houdend met de in absolute zin nog altijd lage koers is de volumepiek van 313 miljoen op 20 januari indrukwekkend. Ook in het licht van de 333 miljoen uitstaande aandelen.

De topman vermoedt dat de vraag met name van Amerikaanse beleggers komt. „Onze grootste twee aandeelhouders Kingsbrook en Broadfin Healthcare komen uit de VS. En we zijn als bedrijf erg  actief bezig met Amerikaanse beleggers, die constateerden dat Pharming wel erg goedkoop was. Hoewel de beurswaarde inmiddels tot €160 miljoen is opgelopen, is de waardering vergeleken met Amerikaanse branchegenoten nog steeds bescheiden. Ook Franse beleggers toonden ruim een maand geleden veel belangstelling voor ons bedrijf."