Nieuws/Financieel
995866843
Financieel

Bitcoin weer bijna $12.000 waard

De digitale munt bitcoin is donderdag, na de enorme terugslag vanaf 26 juni dit jaar, in waarde tot bijna $12.000 aangedikt. Vorig jaar was diezelfde bitcon $3200 waard.

Over de afgelopen 24 uur ging de cryptomunt bitcoin met nog eens 4,6% omhoog naar $11.778 per stuk.

Bitcoin heeft daarmee op Coinmarketcap.com, een veel gebruikt platform voor prijzen van cryptomunten, een marktwaarde van $208 miljard gekregen.

In het voetspoor zijn ook digitale munten ether en de bitcoin cash in prijs opgelopen.

De verschillen tussen de munten blijven groot: ether is $31,7 miljard waard, ripple heeft als derde munt $17 miljard marktwaarde gekrgen.

Tot 26 juni dit jaar steeg de munt naar bijna $14.000 om in ruim een week tot $9788 te dalen.

’Ongeschikt’

Experts worstelen met een sluitende verklaring voor de forse stijging en daling van de munten. De aankondiging van een cryptomunt door Facebook, met 2,1 miljard gebruikers en 27 partners, zou een aanleiding voor de toename zijn geweest.

De Bank of International Settlements, de bank der centrale banken, meldde tegenover de Financial Times dat - na aanvankelijke aversie van het traditionele financiële circuit - ook centrale banken eerder met cryptomunten zullen komen dan het publiek zou verwachten.

De Britse waakhond voor de financiële markt echter gaat echter juist derivaten, beleggingsproducten, gebaseerd op cryptomunten verbieden, melden Britse media donderdag. Ze zijn „ongeschikt” als belegging.

Volgens de Financial Conduct Authority (FCA) is het niet mogelijk om de waarde van bitcoins en andere cryptomunten goed te berekenen, vooral vanwege de extreme beweeglijkheid in prijs.