Nieuws/Financieel
995932
Financieel

Goud krijgt weer glans!

Als belegger probeer ik altijd een trend tijdig te ontdekken. Dan is immers de kans op winst het grootst. Vorige week was er zo’n signaal van een mogelijke trendwijziging. De prijs van goud ging door de grens van $1300.

Op zich een koers van goud boven de $1300 niet zo bijzonder. Ik heb er ook geen krantenberichtje over kunnen vinden. In 2012 hebben we immers een goudkoers van $1800 gezien.

Toen stonden de kranten vol over consumenten, die met hun sieraden naar de juwelier gingen om er wat geld van te maken. Daarna hebben we met goud niets dan ellende gezien. Maar nu zijn er signalen dat het tij aan het keren is.

Hoopgevende grafiek

Hoewel de twijfels over goud nog lang niet verdwenen zijn, lijkt het er nu toch op dat de prijs van goud de weg naar boven weer heeft gevonden. Een dergelijk signaal hadden we overigens een halfjaar geleden ook. Goud dook toen even onder $1100 en startte daarna een klim die de koers weer boven $1400 bracht.

En hoewel we daar nu nog lang niet zijn, ziet de grafiek voor goud er beter uit dan een halfjaar geleden.

(klik om te vergroten)

 

Een halfjaar geleden was het herstel van korte duur. De stijging was indrukwekkend, maar de koers van het goud doorkruiste alleen het 200-daags gemiddelde. Daarna werd er weer een daling ingezet. De bodem moest kennelijk opnieuw getest worden. En dat gebeurde ook rond de jaarwisseling.

De stijging die daarna is ingezet heeft niet alleen het 200-daags maar ook het 50-daags gemiddelde doorbroken. Al is de laatste doorbraak nog maar nipt en nog niet erg overtuigend. Maar voor degene die wat risico niet schuwen en vroegtijdig op een trend willen inspelen, liggen hier kansen.

Goudfonds met dividend

Ik ga u echter niet aanbevelen, nu groots in goud of in goudmijnen te investeren. Ik vind beide beleggingen veel te speculatief. Zelf beleg ik liever in goud op een manier, die ook direct wat oplevert. Dat kan als u belegt in The Gabelli Gold, Natural Recourses & Income Trust (NYSE: GGN).

De grafiek van dit fonds toont een vrijwel identiek verloop als dat van het goud zelf. Ik heb het fonds al langer op het oog en daar in mijn rubriek in april vorig jaar melding van gemaakt. Het fonds is vrijdag weer boven de grens van $10 gekomen en ik beschouw dat als een koopsignaal.

Door de daling van de koers van het goud heeft het fonds zijn dividend in januari moeten verlagen naar 9 cent per maand. Op jaarbasis heeft u bij een aankoop net boven $10 een dividendrendement van 10,67%. Het fonds heeft per afgelopen vrijdag een intrinsieke waarde van $10,44 terwijl het aandeel vrijdag afsloot op een koers van $10,10. Dat betekent, dat voor elke dollar waarde in dit fonds slechts 96,7 cent betaalt.

Zelfs als de stijging niet mocht doorzetten, geniet de koers van dit aandeel een bescherming door het hoge dividendrendement. En mocht de stijging wel doorzetten, dan speculeert u mee op de waardestijging van goud en tegelijkertijd heeft u een hoog dividend inkomen. Aankoop van het fonds is op dit moment aan te bevelen.

De auteur heeft een positie in The Gabelli Gold, Natural Recourses & Income Trust .

Eric Poelmann (1947) is redacteur van DividendRadar.nl een website voor de dividend liefhebber. Nu de rente zo laag staat, realiseert hij zich als geen ander dat dividend een serieus alternatief is voor beleggers die van inkomen uit hun spaargeld afhankelijk zijn. Wekelijks publiceert hij over allerlei vormen van dividendinkomen. Daarbij komen zowel conservatieve beleggingen als wat meer speculatieve beleggingen in dividend aandelen aan de orde.