Nieuws/Financieel
995959
Financieel

Europese dividendaandelen lonken naar inkomensbeleggers

Bijna nergens ter wereld is het gemiddelde dividendrendement op aandelen zo hoog als in Europa. De Europese aandelenmarkt biedt een goede bron van inkomsten, weet portfoliomanager Andreas Zoellinger van vermogensbeheerder BlackRock.

De eurozone is de afgelopen jaren gegeseld door economische en politieke onzekerheid. Nu daaraan een einde lijkt te zijn gekomen, lonkt het continent steeds nadrukkelijker naar beleggers. Europese beurzen kleuren donkergroen sinds in het tweede kwartaal de eurozone de recessie achter zich heeft gelaten en de Europese Centrale Bank (ECB) voorlopig vasthoudt aan een ruimhartig monetair beleid.

Hoewel Europese bedrijven tot de beste dividendbetalers ter wereld behoren, is dividendbeleggen in euro’s geen gewilde vorm van beleggen. Toch is dat de manier waarop de meeste mensen in de jaren zestig en zeventig belegden, voordat de zoektocht naar rendement de dominante factor werd. Met een gemiddeld dividendrendement van 3,6% zet de categorie zet zich nadrukkelijk in de etalage als alternatief voor spaargeld en veilig gedachte obligaties. Dat is bijna het dubbele van de rente op een Nederlandse staatsobligatie of een vrij opneembare spaarrekening.

Kwalitatief hoogwaardige Europese bedrijven

Gebundeld in een zogeheten inkomensfonds bieden dividendaandelen diversificatie en blootstelling aan bedrijven met een bovengemiddeld dividendrendement. Zo streeft portfoliomanager Andreas Zoellinger van het BlackRock European Equity Income Fund met een mandje aandelen van kwalitatief hoogwaardige Europese bedrijven naar een hoog dividendrendement en lagere volatiliteit dan het marktgemiddelde. De kwaliteit wordt gemeten door te letten op een betrouwbare, stabiele inkomstenstroom, een gezonde balans, sterk ondernemingsbestuur en uiteraard de hoogte van de dividenduitkering, die bij voorkeur groei moet laten zien. ‘Het fonds mikt op een betrouwbare en in absolute zin groeiende inkomstenstroom,’ zegt Zoellinger.

Europese vasteland

Die inkomstenstroom lijkt het Europese vasteland te bieden met honderd bedrijven die een miljard euro of meer waard zijn op de beurs, en een dividendrendement van meer dan 4%. In het Verenigd Koninkrijk is de markt geconcentreerder. De top tien van beste dividendbetalers neemt hier meer dan de helft van het totaal uitgekeerde dividend voor rekening. Op het Europese vasteland keert de top tien van beste betalers maar 30% van het totale Europese dividend uit. Gekeken naar de koers-winstverhoudingen van circa 14x is op het eerste gezicht weinig verschil waar te nemen tussen Europese en Amerikaanse aandelen. Amerikaanse bedrijfswinsten bevinden zich echter op recordhoogtes, terwijl Europese bedrijfswinsten nog 30% verwijderd zijn van hun piek in 2007. Ook dat biedt ruimte voor hogere dividenduitkeringen.

De vraag blijft echter of het economisch herstel in Europa blijvend is. De crisis is niet opgelost en de Europese staatsschulden zijn onverminderd hoog. Buffers van banken zijn nog niet op het gewenste niveau en de verwachte bedrijfswinsten voor dit en komend jaar vertonen een dalende tred. Er is dus nog altijd voldoende reden voor beleggers om behoedzaam te blijven.

Voor alle artikelen van BlackRock klik hier > >