Nieuws/Financieel
995968
Financieel

Goud maakt comeback door onrustige opkomende markten

De veilige haven van weleer goud heeft dit jaar een bescheiden comeback gemaakt door de storm die over opkomende markten is geraasd. Het geld stroomt weer naar de grote goud-ETF’s toe, in plaats van ervan weg.

Sinds de Fed de geldkraan een klein beetje heeft dichtgedraaid, peso’s, lira’s en andere valuta uit opkomende markten in waarde kelderen en centrale banken in Brazilië, Turkije en Zuid-Afrika in reactie daarop de rente verhoogden, zoeken beleggers goud weer op als veilige haven. Het gelige edelmetaal presteerde in de eerste maand van het jaar met 3,2% rendement beter dan aandelen en goud-ETP’s ervoeren de sterkste instroom in vijf maanden tijd, in totaal 44 miljard  dollar. In de slipstream deden aandelen van goudmijnbedrijven het eveneens goed.  

Goud profiteert sterk van het huidige sentiment, waarbij beleggers risicoavers zijn en op zoek gaan naar een hedge voor hun beleggingen. De opgeleefde interesse voor het edelmetaal volgt na een rampjaar voor goudbeleggers waarin met het afnemen van de risico’s in de eurozone ook de interesse verdween. Ook de traditionele rol van goud als inflatiehedge is in belang afgenomen omdat deflatie nu een grotere bron van zorg is. Het totaal beheerde vermogen in goud-ETF’s daalde in 2013 van 147 miljard tot 76 miljard dollar, en bereikte daarmee het niveau van 2010.

Grote goud-ETF’s

Het kapitaal dat naar de grote goud-ETF’s toevloeit of eruit verdwijnt, is een belangrijke indicator voor beleggers. De fysieke vraag naar goud is momenteel enorm. Bijna al het edelmetaal wordt naar China verscheept, maar doordat beleggers lange tijd geld onttrokken aan grote goud-ETF’s stond de prijs toch onder druk. Zolang de inleg in goud-ETF’s krimpt, zoals in de afgelopen twee jaar het geval was, is het volgens fondsmanager Evy Hambro van het BlackRock World Gold Fund, ’s werelds grootste fonds in goudaandelen, moeilijk het positieve momentum terug te vinden. Als de recente instroom in goud-ETF’s aanhoudt en China flinke hoeveelheden goud blijft inkopen dan neemt de goudprijs echter weer plaats in de lift. 

De goudprijs liet in januari een redelijk herstel optekenen, waarbij de kaap van 1.250 dollar enige tijd werd genomen. Dat is nog ver verwijderd van de piek in 2011 toen 1.923 dollar voor een troy ounce werd betaald. Hambro is positief gestemd over de goudprijs die hij dit jaar ziet stabiliseren, vooral als de uitstroom uit de grote goud-ETF’s ophoudt. “Op korte termijn kunnen het aansterken van de Amerikaanse economie en het taperen van de Fed de goudprijs tegenwind geven, maar dat is al grotendeels in de markt geprijsd. Dat geeft de goudprijs de komende maanden stabiliteit. Goud kan doorstijgen op een sterke fysieke vraag van winkels en centrale banken en de inflatoire druk die de monetaire verruiming in verschillende delen van de wereld met zich meebrengt.”

Goudaandelen

Voor goudgerelateerde aandelen, in het bijzonder die van gouddelvende beursgenoteerde bedrijven, is Hambro nog ietwat optimistischer dan over het edelmetaal zelf. Mijnbouwbedrijven hebben het mes in de kosten en investeringen gezet. Gekeken naar de huidige waarderingen en marges verwacht de fondsmanager dat goudaandelen beter kunnen renderen dan de grondstof zelf, vooropgesteld dat de goudprijs een opwaartse trend laat zien en mijnbedrijven in staat zijn om  hun winstgevendheid vast te houden. De geschiedenis laat zien dat goudmijnaandelen beter presteren dan de goudprijs bij een stijging van de wereldwijde economische activiteit.