Nieuws/Financieel
995971
Financieel

Topman BlackRock: beurscorrectie lag voor de hand

De beroerde start van aandelen dit jaar zat eraan te komen volgens topman Larry Fink van BlackRock. “Het is allemaal te snel gegaan.”

In november sloot Fink de kans op beurscorrectie van 15% niet uit vanwege politieke risico’s in China, Japan, Frankrijk en de Verenigde Staten. De recente neergang van de beurs omschrijft de topman als ‘tijdelijk’. “Het was een voor de hand liggende correctie die losstaat van de economische groeitrend,”  zei Fink op Bloomberg Television, die eraan toevoegde dat de volatiliteit opliep omdat hedgefondsen hun posities moesten aanpassen. “Het is te snel gegaan met aandelen. Begin vorig jaar waren beleggers blij geweest met een rally van 10%. De S&P is met bijna 30% gestegen.”

Bij een daling van 10% is sprake van een beurscorrectie in de klassieke zin van het woord. Zo hard zijn aandelenkoersen wereldwijd niet onderuit gegaan, maar de beleggingscategorie is het nieuwe jaar slecht begonnen. Bijna 1.800 miljoen dollar ging in januari in rook op nadat beleggers hun kapitaal terugtrokken uit opkomende markten. De Japanse Topix Index verloor 6,3%, de Stoxx Europe 600 leverde 1,6% in en de MSCI Emerging Markets Index gaf 6,6% prijs. Die verliezen staan haaks op het optimisme van aandelenanalisten begin 2014; 62% was bullish over het verloop van dit jaar, volgens Bloomberg.

Verslechterd sentiment

Door de afbrokkelende economische groei in China en het afbouwen van het ruimhartige monetaire beleid door de Fed is het sentiment verslechterd. “Ik ben verrast dat de markt zo heftig reageert op de groeivertraging van de Chinese economie. Dat is niet zo problematisch als gedacht,” zei Fink.

Beleggers kunnen zich niet meer blindstaren op centrale banken  zoals in de afgelopen vijf jaren, stelt de topman. “Met hun gecoördineerde acties hebben centrale banken de markt gestabiliseerd en beleggers alle ruimte gegeven. Een groot deel van dat werk zit erop. We zijn nu meer afhankelijk van de acties van beleidsmakers. Slaat Abenomics aan in Japan en lukt het China om zijn economie te hervormen? Politici gaan misschien niet zo systematisch te werk als centrale bankiers.”