Nieuws/Financieel
995990
Financieel

Zorgen over ontembare Chinese schuldenberg

Chinese banken hebben in januari ondanks internationale zorgen massaal leningen verstrekt, tot het hoogste niveau in vier jaar.

Hoewel de Chinese banken aan het begin van het jaar altijd meer uitlenen, is voor januari voor $218 miljard uitgeleend, drie keer zoveel als in december.

Leningen via de niet-officiële instituten, de grote Chinese 'schaduwbanken', gingen ook met 25% boven verwachtingen van analisten uit, aldus de Financial Times zondag.

Het IMF heeft China officieel gewaarschuwd dat deze kredietberg, die voorlopig niet met hoge rentes wordt teruggedrongen, het financiële systeem van het land in problemen brengt. China wordt in toenemende mate afhankelijk van de schuld, bedrijven kunnen niet meer zonder hoge kredieten ondanks eerder renteverhogingen in stapjes afgelopen jaar. Volgens zakenbank UBS wijzen alle signalen erop dat de staat nu niet meer ingrijpt.

De totale schuld van China groeide van 130% van het bbp in 2008 naar 201% vorig jaar. Wel blijkt in januari de rol van de schaduwbanken teruggedrongen, ten faveure van de officiële banken.