Nieuws/Financieel
996013
Financieel

Nederland traag in slag om $100.000 miljard

Pensioen- en beleggingsfondsen krijgen komende zes jaar $100.000 miljard in beheer, deels omdat een groeiende middenklasse pensioen wil opbouwen. Nederlandse vermogensbeheerders blijven daarin achter door gebrek aan modernisering, bijvoorbeeld in hun ict.

Door deze achterstand zal in de Nederlandse sector met pensioenfondsen, particuliere vermogensbeheerders en beleggingsfondsen waarschijnlijk een fusie- en overnameslag ontstaan.

Dat stelt bedrijfsadviseur PwC in nieuw onderzoek. Nu hebben pensioen- en beleggingsfondsen met de particuliere vermogensbeheerders $63.000 miljard om te beleggen, in 2020 rond $100.000 miljard.

Naast de pensioenbehoefte bij particulieren neemt de middenklasse en de groep zeer vermogenden 'exponentieel' toe.

In 2020 behoren meer dan 1 miljard mensen tot de middenklasse die meer te besteden krijgt.

Achterstand

Staatsfondsen verdubbelen in die periode wereldwijd met beheerd vermogen, aldus PwC's berekeningen, tot $9000 miljard.

De hele sector met banken, pensioenfondsen en vermogensbeheerders zal in die zes jaar gemiddeld met 5,4% groeien, maar Nederland blijft daar net als Europa bij achter. PwC ziet dat Nederlandse vermogensbeheerders moeten investeren in ict en databeheer om te kunnen blijven voldoen aan regelgeving, maar ook om hun kosten te beperken.

Frank van Groenestein, hoofd asset management-praktijken bij PwC sluit niet uit dat zich in deze Nederlandse sector een consolidatieslag zal voordoen.