Nieuws/Financieel
996014
Financieel

'Licht hogere opening AEX'

De Amsterdamse effectenbeurs opent maandag naar verwachting licht hoger. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine winsten beginnen. Kwartaalresultaten en een flinke reeks economische cijfers zullen deze week mede bepalen of de positieve sfeer op de aandelenbeurzen aanhoudt. In Amsterdam heeft de AEX daarbij weer de grens van 400 punten in het vizier.

,,De AEX lijkt net iets boven de 400 punten te gaan openen in reactie op de koerswinsten in Azië. Het lijkt een rustig begin van een drukke week te worden. Wall Street is vandaag gesloten vanwege Presidents Day en er staan weinig richtinggevende cijfers op het programma. Later in de week krijgen we echter nog een hoop bedrijfresultaten en macro-economische dat'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Deze week openen vijf bedrijven uit de AEX de boeken over het afgelopen kwartaal. Dinsdag bijt TNT Express het spits af, gevolgd door Wolters Kluwer op woensdag. Donderdag is het de beurt aan Air-France-KLM, Aegon en Randstad. Die dag komen ook de MidKap-bedrijven BAM en Delta Lloyd met hun resultaten.

HES Beheer

HES Beheer opende maandag zijn boeken. Het Rotterdamse havenbedrijf realiseerde in 2013 een voorlopige winst van 24,3 miljoen euro, ofwel ruim 5 procent minder dan een jaar eerder. HES maakte vrijdagavond al onverwacht het vertrek van topman Harmen Sliep bekend. Het bedrijf is bovendien verwikkeld in exclusieve onderhandelingen met Hestya Energy, dat mogelijk een openbaar bod op HES wil uitbrengen.

De beurzen in Verre Oosten gingen maandag omhoog nadat bleek dat de kredietverlening in China vorige maand stevig is gegroeid. Die toename verlicht op korte termijn de zorgen over een eventuele afkoeling van 's werelds op een na grootste economie. De Nikkei in Tokio eindigde 0,6 procent hoger. Een tegenvallende economische groei in Japan hield de winst beperkt.

Wall Street

De aandelenbeurzen op Wall Street sloten vrijdag na een aarzelend begin opnieuw met winst. Het vertrouwen van beleggers bracht de S&P 500 de grootste weekwinst van dit jaar en bracht de brede graadmeter weer dichtbij het recordniveau van half januari.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent hoger op 16.154,39 punten. De S&P 500 steeg 0,5 procent tot 1838,63 punten. Op 15 januari bereikte de index na een lange positieve reeks het recordniveau van 1850,84 punten. De Nasdaq klom 0,1 procent tot 4244,03 punten.

Europa

Ook de Europese beurzen gingen met winst het weekeinde in na meevallende economische groeicijfers uit de eurozone. De AEX in Amsterdam sloot 0,5 procent hoger op 398,95 punten. De MidKap-index steeg met 0,2 procent tot 640,39 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt eindigden 0,6 en 0,7 procent in de plus. De FTSE-index in Londen bleef enigszins achter met een nagenoeg vlakke stand.

De euro was maandag voor opening van de beurs 1,3700 dollar waard, tegen 1,3690 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 100,81 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 109,10 dollar per vat.