Nieuws/Financieel
996017
Financieel

Japan kan groei niet forceren

De Europese beurzen zullen vandaag volledig op eigen kompas moeten varen doordat Wall Street haar deuren gesloten houdt in verband met de viering van Presidents Day. Alle effectenbeurzen in Amerika zijn vandaag gesloten. Na de ferme stijgingen van vorige week zullen de beurzen aan het begin van de nieuwe handelsweek consolideren. De handel zal beperkt blijven waarbij de markt wacht op nieuwe impulsen.

De Europese beurzen zullen relatief vlak openen, met een licht positieve ondertoon aangedragen door het  sterke slot op Wall Street afgelopen vrijdag waar de S&P500, ondanks wederom teleurstellende economische data,  toch weer verder doorsteeg. Het begint weer verwonderlijk te worden, de macht van het grote geld wil de markt pertinent nog niet naar beneden hebben en manipuleert de zaak gewoon door naar boven.

Want ondanks dat Tapering onverminderd wordt doorgezet, diverse economische data slechter dan verwacht uitkomen en het kwartaalcijferseizoen en de vooruitzichten van de bedrijven in de prik en voorzichtig zijn, blijft de beurs gewoon weer doorstijgen. De eerste aanval naar de onderkant is beperkt gebleven tot slechts een 5,8 procent daling. Diverse beleggers zijn in de afgelopen weken op het verkeerde been gezet. Bij gebrek aan alternatief, wordt gewoon weer doorgekocht.

De S&P500 heeft bijna al het verloren terrein van dit jaar weer teruggewonnen en noteert nog maar ruim een half procent onder zijn All Time High van 1851 punten. We naderen de datum van 6 maart, de dag dat de Bull Markt haar 5-jarig jubileum zal vieren. In de meer dan honderdjarige beursgeschiedenis is het slechts één keer voorgekomen dat een Bull Markt langer dan 5 jaar duurde. Het is voor het laatst in 2012 voorgekomen dat er een correctie met meer dan tien procent optrad.

Maar zolang de koersen op of vlak onder nieuwe All Time High records noteren, maalt niemand over nog steeds stijgende nationale schulden, veel te hoge begrotingstekorten, zeer grote werkloosheid en bankbalansen die maar niet worden schoongemaakt en geherkapitaliseerd. De centrale banken regeren de markten nog steeds en zijn erin geslaagd om de macht van het grote geld tevreden te houden.

Het is oorverdovend stil vanuit Brussel, Berlijn en Parijs. Zolang beurskoersen stijgen, is er geen enkele reden voor crisispolitiek. Iedereen is in slaap gesust waardoor we de negatieve marktinvloeden volledig negeren. De status van de economie wordt afgemeten aan het succes van de beurs. Dus gaat het goed. Of niet? Hoe kunnen regeringsleiders nu prediken dat de crisis voorbij is en economische groei weer gloort, als werkloosheid alleen maar blijft stijgen? De man en de vrouw in de straat ondervinden nog dagelijks de impact van de nog immer doorsluimerende crisis. Groei kan je niet kopen of forceren.

De Aziatische beurzen handelen vanochtend over een breed front hoger waarbij een ronduit teleurstellende economische data vanuit Japan gewoon wordt genegeerd. Het Japanse  Bruto Nationaal Product kwam over het afgelopen vierde kwartaal uit op een stijging met slechts 0,3 procent ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Op jaarbasis kwam het Japanse GDP hierdoor op een 1 procent groei uit ten opzichte van de gemiddelde analistenverwachting van een groei met 2,8 procent.

Na ruim een jaar van Abenomics lijkt het er nog bijzonder moeilijk om economische groei te forceren in Japan. Met name de export hapert en de industriële orders krimpen zelfs. De Japanse economie is in de afgelopen 14 maanden overspoelt met duizenden miljarden yen, honderden miljarden dollars, om zowel economische groei als ook inflatie te genereren. Het tijdperk van gratis geld in Japan heeft feitelijk alleen nog maar effect gehad in een ongekende stijging van de Nikkei in de afgelopen 14 maanden rond 60 procent en nog maar beperkte gevolgen gehad voor de feitelijke opzet.

Economische groei kan niet zomaar eventjes worden gekocht. De Japanse schuldpositie is echter in de afgelopen 14 maanden wel zeer sterk gegroeid. De Japanse nationale schuldpositie is opgelopen tot meer dan 240 procent van het GDP. Het is dan ook bijzonder apart om te zien dat de Japanse beurs vanochtend gewoon weer stijgt. De Japanse Nikkei lijkt te zijn geprogrammeerd om alleen maar te reageren op de koers van de Japanse yen en niet op de publicatie van economische data. Indien de koers van de yen daalt, stijgt de Nikkei altijd.

Hoelang gaat het economische gokspel van Abenomics nog goed in Japan?

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.