Nieuws/Financieel
996020
Financieel

Nikkei boekt kleine winst

De effectenbeurs in Tokio boekte maandag een kleine winst na een schommelende handelssessie. De stemming werd gesteund door hogere slotstanden op Wall Street en een flinke groei van de kredietverlening in China. Een tegenvallende economische groei in Japan hield de winst beperkt. De Nikkei eindigde uiteindelijk 0,6 procent hoger op 14.393,11 punten.

Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat de economie van het land in het vierde kwartaal met 0,3 procent is gegroeid. Economen hadden vooraf gerekend op een groei met 0,7 procent op kwartaalbasis. In het derde kwartaal groeide de Japanse economie ook met 0,3 procent. Bij de bedrijven leverde de Japanse internetretailer Rakuten ruim 9,5 procent in na bekendmaking de internetbeldienst Viper over te nemen voor 900 miljoen dollar.

De andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten gingen maandag omhoog. In Sydney sloot de All Ordinaries 0,5 procent hoger en de Kospi in Seoul won 0,3 procent. In Hongkong klom de Hang Seng-index 1 procent, nadat bleek dat de kredietverlening in China vorige maand stevig is gegroeid. Die toename verlicht op korte termijn de zorgen over een eventuele afkoeling van 's werelds op een na grootste economie.