Nieuws/Financieel
996055
Financieel

DAF voorziet groei buiten Europa

Vrachtwagenfabrikant DAF verwacht dit jaar opnieuw een sterke groei van de verkopen op de opkomende markten buiten de Europese Unie. Die zullen de krimp van de Europese markt dit jaar echter nog niet volledig weten te compenseren, stelt topman Harrie Schippers in een zondag gepubliceerd interview met Het Financieele Dagblad.

Schippers verwacht dit jaar 20 procent meer trucks te verkopen buiten de EU. Die verkopen namen vorig jaar met 13 procent toe, tot 9400 vrachtwagens. Daarmee haalt DAF nu ruim 15 procent van zijn omzet buiten de EU. Schippers verwacht dat de omzet in Europa dit jaar met 5 tot 15 procent zal dalen, wat uiteindelijk een groter gevolg voor de omzet zal hebben dan de verwachte groei buiten Europa.

DAF investeert vooral fors in de Braziliaanse markt. Daar werd vorig jaar een fabriek geopend en moet het aantal dealers in 2014 worden uitgebreid tot minimaal veertig.

Vorig jaar verkocht DAF 52.500 trucks, 12 procent meer dan een jaar eerder. Daarbij nam vooral de vraag naar zogeheten Euro 5-trucks sterk toe. Die zijn goedkoper dan de meer milieuvriendelijke Euro 6-voertuigen, maar mogen sinds 1 januari niet meer worden geleverd in de EU. Daardoor zal de markt dit jaar zeer waarschijnlijk krimpen.