Nieuws/Financieel
996056
Financieel

AEX heeft 400 punten weer in het vizier

Kwartaalresultaten van grote bedrijven en een flinke reeks economische cijfers zullen komende week mede bepalen of de positieve sfeer op de aandelenbeurzen aanhoudt. In Amsterdam heeft de AEX daarbij weer de grens van 400 punten in het vizier.

De beurzen in Europa en de Verenigde Staten zijn in februari behoorlijk hersteld van de forse verliezen van de eerste maand van het jaar. In New York boekte de S&P 500 de afgelopen 2 weken winst, terwijl in Amsterdam de AEX afgelopen vrijdag opklom tot 398,95 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak staat sinds 24 januari weer onder de grens van 400 punten, die vlak na de kerstdagen voor het eerst sinds september 2008 werd bereikt.

Deze week openen vijf bedrijven uit de AEX de boeken van het afgelopen kwartaal. Dinsdag bijt TNT Express het spits af, gevolgd door Wolters Kluwer op woensdag. Donderdag is het de beurt aan Air-France-KLM, Aegon en Randstad. Die dag komen ook de MidKap-bedrijven BAM en Delta Lloyd met hun resultaten.

HES Beheer

Maandag gaat de aandacht uit naar de jaarcijfers van HES Beheer. Het Rotterdamse havenbedrijf maakte vrijdagavond onverwacht het vertrek van topman Harmen Sliep bekend. Het bedrijf is bovendien verwikkeld in exclusieve onderhandelingen met Hestya Energy, dat mogelijk een openbaar bod op HES wil uitbrengen.

In de VS is het jaarcijferseizoen al over het hoogtepunt heen, maar staan nog wel publicaties van Coca-Cola, Wal-Mart en Hewlett Packard op het programma. In Europa kunnen beleggers in de cijfers van onder meer Peugeot, Crédit Agricole, Carlsberg, Danone, Puma, Swiss Re en TomTom-concurrent Garmin duiken.

PMI

Op economisch vlak gaat de aandacht uit naar de inkoopmanagersindex (PMI) voor de Europese industrie en dienstensectoren. Uit eerste schattingen moet donderdag blijken of het economische herstel in de eurolanden ook deze maand aanhoudt.

Daarnaast melden de onderzoekers van ZEW dinsdag hoe het staat met het vertrouwen van beleggers en analisten in de Duitse economie. In Nederland staan onder meer de consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen van december, de werkloosheid van januari en de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen in februari op het programma.

In de Verenigde Staten wordt naast de PMI vooral uitgekeken naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve, die woensdag worden gepubliceerd. Mogelijk valt daaruit meer op te maken over de plannen van de Fed ten aanzien van de afbouw van zijn steunmaatregelen.