Nieuws/Financieel
996107
Financieel

Suriname voelt dalende grondstofprijzen

Suriname heeft last van de dalende prijzen van veel grondstoffen. Daardoor lopen de inkomsten van de overheid terug en is het gat op de begroting, ondanks de behoorlijke economische groei, sterk toegenomen.

Dat stelt kredietbeoordelaar Moody's in een rapport waarin de vooruitzichten voor Suriname werden verlaagd van positief naar stabiel. Dat betekent dat de kans op een afwaardering van de kredietwaardigheid van het Zuid-Amerikaanse land is gegroeid.

Volgens het ratingbureau zijn de overheidsfinanciën van Suriname de afgelopen jaren sterk verslechterd, ondanks een economische groei van circa 4 procent. Dat komt doordat Suriname de uitgaven, aan bijvoorbeeld lonen, onverminderd laat oplopen, terwijl er door dalende grondstofprijzen minder geld binnenkomt. De prijzen van bijvoorbeeld goud en aluminium zijn de afgelopen tijd gedaald. Dergelijke grondstoffen zorgen voor circa een derde van de inkomsten van de Surinaamse staat.

Overheidsschuld

Moody's hanteert een Ba3-rating voor de Surinaamse overheidsschuld. Dat betekent dat de kredietbeoordelaar Surinaamse staatsobligaties als een risicovolle, speculatieve investering ziet.

De staatsschuld van het land is ondanks de recente stijging nog relatief laag. Volgens Moody's loopt de schuld dit jaar op tot 28 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Nederland heft een schuld van ongeveer 75 procent van het bbp.