Nieuws/Financieel
996430
Financieel

'Nieuwe gasexporten VS drukken prijs Europa'

Nederland wacht lagere gasprijzen nu de Amerikaanse overheid energiereus GDF Suez toestaat om LNG te exporteren vanuit Louisiana. Extra aanbod van dit gas zal prijzen wereldwijd 10 tot 20% drukken, verwacht ABN Amro.

„GDF Suez zal zijn gas naar Europa en Azië exporteren. De prijzen in de Verenigde Staten zijn laag door het grote aanbod aan schaliegas. Dit zijn bovendien de eerste signalen dat de VS serieus gaat exporteren. Dat is historisch een grote stap”, zegt Hans van Cleef, sectorspecialist bij ABN Amro. „Die export van grote hoeveelheden gas richting Europa versterkt bovendien de positie van Nederland in zijn prijsonderhandelingen tegenover Russische gasleveranciers die nu dominant zijn.”

Het Franse GDF Suez blijkt onder voorwaarden toestemming te hebben gekregen voor de export vanuit zijn verwerkingsinstallatie Cameron in Louisiana. Daarin is geen verbod voor export naar Europa opgenomen. Meerdere analisten zagen daarin gisteren een stimulans voor Europa. Komt die export op stoom, dan pompt het in Parijs genoteerde energiebedrijf vier miljoen ton gas per jaar de markt in.

Pompprijs: vlak

Consumenten gaan daar niet direct iets van merken in de prijs aan de pomp. „Energiebedrijven hebben fors geïnvesteerd en een aantal productiecentra stilgelegd. Die zullen de prijzen dus niet snel verlagen, daar zal enige tijd over heen gaan.”

Als de gasprijs zakt, wordt ook de druk groter om wereldwijd de olie- en de gasprijs te ontkoppelen. De tarieven komen steeds verder uit elkaar te liggen, aldus Van Cleef, de koppeling van 1959 om stabiliteit in prijzen te krijgen is daardoor niet langer gewenst in de markt. De koppeling werd voor een klein deel van de markt al gedeeltelijk losgelaten met de komst van een vrije gasmarkt.

GDF Suez zelf heeft aangegeven de toestemming van de VS aan te grijpen om zijn productie sterk uit te breiden.