Nieuws/Financieel
996615
Financieel

Miljardendeal helpt Wall Street aan winst

Beleggers op Wall Street waren donderdag redelijk goed geluimd dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers en een miljardendeal tussen twee kabelgiganten. Een onverwachte daling van de detailhandelsverkopen in januari, die aanvankelijk de stemming drukte, raakte in vergetelheid.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 16.027,59 punten. De S&P 500 steeg 0,6 procent tot 1829,83 punten en de Nasdaq won 0,9 procent tot 4240,67 punten.

Kabelexploitant Time Warner Cable (TWC) werd 7 procent meer waard, nadat branchegenoot Comcast (min 4,1 procent) had aangegeven het bedrijf in te willen lijven voor 45,2 miljard dollar (33 miljard euro) in aandelen. Comcast gaf daarmee Charter Communications (min 6,3 procent), dat ook zijn oog had laten vallen op TWC, het nakijken. Charter werd bij zijn avances richting TWC gesteund door topman John Malone van Liberty Global, dat een overnamebod heeft uitgebracht op Ziggo.

CBS

Mediabedrijf CBS en Goodyear Tire & Rubber werden beloond voor beter dan verwachte resultaten en stegen respectievelijk 4,5 en 11,5 procent. Cisco Systems gaf woensdagavond een tegenvallende omzetprognose af en werd daarom 2,5 procent lager gezet.

Een uur voordat de handel op Wall Street begon werd bekendgemaakt dat de winkelverkopen in januari met 0,4 procent daalden ten opzichte van december. Economen rekenden op een onveranderd koopniveau. Volgens handelaren werd de tegenvaller al snel in verband gebracht met het barre winterweer en daarom verder genegeerd. ,,Wat de handel ten goede kwam naast de cijfers en de TWC-deal is de relatieve rust op de valuta- en aandelenmarkten van opkomende landen'', aldus een vermogensbeheerder in Chicago.

Yellen

Het positieve sentiment werd ook toegeschreven aan opmerkingen van Janet Yellen. De kersverse voorzitter van de Amerikaanse centrale bank zei dinsdag dat het economische herstel in de VS aan kracht gewonnen heeft en dat de situatie op de arbeidsmarkt over een breed front is verbeterd. Daaruit putten marktpartijen de hoop dat de Amerikaanse economie een verdere afbouw van steun aankan.

De euro was 1,3679 dollar waard, tegen 1,3668 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 100,31 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 108,73 dollar per vat.