Nieuws/Financieel
996641
Financieel

Damrak weerstaat tegenvallers

Het Damrak heeft vandaag een pas op de plaats gemaakt. Beleggers lieten zich niet uit het veld slaan door teleurstellende cijfers over de Amerikaanse economie en van Europese bedrijven. SBM Offshore was opnieuw een negatieve uitschieter.

De AEX-index sloot 0,1% lager op 397 punten. De Midkap-index won 0,2% op 639,2 punten.

Ook op de overige Europese beurzen werden de verliezen in het laatste handelsuur ruimschoots weggepoetst. Frankfurt en Parijs wonnen 0,6% respectievelijk 0,2%.

Directeur Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer wijst erop dat de aandelenmarkten zich goed staande hielden ondanks diverse negatieve berichten. ,,De Amerikaanse detailhandelsverkopen bleken in januari met 0,4% te zijn gedaald. Voorts is er politieke onrust in Italië, waardoor de rente daar wat oploopt. De kwartaalberichten van enkele grote Europese bedrijven vielen bovendien tegen."

Bender spreekt van een gezonde correctie in een opgaande markt. ,,Over het recente tegenvallende economische nieuws uit de VS maak ik me ook weinig zorgen. Het is logisch dat Amerikanen door de sneeuwval niet veel auto's kopen. Het extreme weer heeft ook andere cijfers gedrukt. Vanaf maart voorzie ik een verbetering, wat ook zijn weerslag zal hebben op de aandelenkoersen."

Handelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank denkt eveneens dat de beurzen in een consolidatiefase zijn beland en dat optimisme voor de langere termijn gerechtvaardigd is. ,,De opgaande trend is intact. En omdat de rente zeer laag staat, blijven aandelen aantrekkelijker dan obligaties. Dat de bedrijfscijfers niet echt goed zijn, is ook niet zo belangrijk. Beleggers kijken immers vooruit. En met een aantrekkende economie, zeker ook in Europa, worden de bedrijfscijfers vanzelf beter."

SBM Offshore gleed 1,3% weg naar €11,79, op het nieuws dat zijn onlangs in Canada opgeleverde gaswinningsinstallatie Deep Panuk enkele dagen stil lag. Bender benadrukt dat beleggers heel heftig op ontwikkelingen bij het bedrijf zullen blijven reageren zolang de onduidelijkheid over de fraudezaak niet is weggenomen.

Een herhaald verkoopadvies door Credit Suisse droeg bij aan het 1% lagere slot van €46,84 voor Heineken. Analisten van de Zwitserse zakenbank zien meer brood in de sectorgenoten Carlsberg en AB Inbev. Een adviesverhoging naar 'kopen' door de Rabobank bood de bierbrouwer nauwelijks steun. 

Air France KLM sloot eveneens 1% lager, op €8,63.

Vastgoedfonds Corio daalde 0,5% naar €31,80, hoewel het gisteren nabeurs gepubliceerde resultaat iets hoger uitviel dan analisten hadden voorzien.

Unilever verloor 0,5% op €27,72 onder invloed van een tegenvallend kwartaalbericht van voedingsreus Nestlé.

ING zakte 0,3% tot €10,50 na teleurstellende kwartaalberichten van het  Franse BNP Paribas en het Belgische KBC. Gisteren werd de bank-verzekeraar nog beloond voor een meevallende jaarwinst.

KPN was 1% in herstel op €2,63, na de stevige terugval gisteren. Beleggers schrokken toen van het bericht dat Carlos Slim zijn belang tot 27% heeft teruggebracht.

TNT Express en vastgoedfonds Unibail Rodamco volgden met plussen van 0,9% op €6,65 respectievelijk €187,75.

Midkapper Pharming vervolgde zijn krachtige opmars van de afgelopen weken. Het biotechnologiebedrijf won 5,4% op €0,45.

Kunstmestproducent en bouwer OCI deed het met een winst van 2% op €35 ook goed.

BinckBank ging 1,7% vooruit naar €8,22, doordat ING het koersdoel heeft opgeschroefd tot €9,30 onder handhaving van het koopadvies.

Maritiem dienstverlener Boskalis verloor zonder concrete aanleiding 2,9% op €34,18.

TomTom stond lange tijd fors onder druk, maar het slot lag slechts 0,6% lager op €4,34.

Smallcap Ordina klom 2% naar €2,06, doordat de voor een afboeking geschoonde kwartaalwinst hoger uitviel dan analisten hadden voorzien. De automatiseerder begon de handelsdag overigens duidelijk lager. ,,Beleggers die het persbericht voor de eerste keer lazen, schrokken vermoedelijk van het verlies onder aan de streep. Maar het besef drong al snel door dat het bedrijf er aardig voor staat, gezien ook de sterke schuldafbouw", aldus Bender.

Ingenieursbureau Grontmij zakte 0,3% tot €3,95, ondanks het binnenhalen van een opdracht in Vietnam.

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws!