Nieuws/Financieel
996694
Financieel

Dijsselbloem: verlies SNS Reaal was verwacht

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is niet geschrokken van het forse verlies dat SNS Reaal boekte in 2013, het jaar waarin hij in februari de bank nationaliseerde voor een bedrag van 3,7 miljard euro.

Het nettoverlies van bijna 2 miljard bestaat voor een deel uit afschrijvingen op de inmiddels afgestoten vastgoedpoot. ,,Dus dit is op zich geen tegenvaller. Het resultaat van sec de bank is verbeterd, de verzekeringskant staat onder druk. Dat is voor een deel afschrijving en dus eenmalig. Maar de verzekeringsbranche heeft het zwaar op dit moment, dus dit was niet verrassend.''

Het proces van aanpassingen bij SNS ligt volgens Dijsselbloem ,,op tempo''. Hij wil voor de zomer kijken naar de verschillende verkoopopties. Volgens Dijsselbloem trekken de resultaten van de banken weer aan, maar moeten ze nog wel verliezen nemen of voorzieningen treffen voor te verwachten verliezen.

Geen bankencrisis meer

In een Kamerdebat over Europese onderwerpen zei hij dat een nieuwe bankencrisis ,,niet weer gaat gebeuren''. Na afloop gaf hij toe dat zoiets nooit met zekerheid te zeggen is. Maar Europa neemt in de ogen van de minister veel maatregelen om te voorkomen dat overheden weer op grote schaal banken moeten redden, zoals tijdens de kredietcrisis in 2008 en 2009.

Banken moeten nu hogere buffers aanhouden, zelf verliezen dragen en krijgen te maken met onafhankelijk en ook streng Europees toezicht. Bij banken die toch in de problemen komen, moeten aandeelhouders en obligatiehouders de klappen opvangen, aldus Dijsselbloem. Helemaal achteraan staat een noodfonds dat door de sector zelf gevuld wordt. ,,We doen dit niet voor niks. De instabiele, risicovolle bank uit het verleden moeten we gewoon niet meer terug hebben.''