Nieuws/Financieel
996696
Financieel

TomTom vervolgt weg omlaag

Het aandeel TomTom zette op het Damrak de neergaande lijn voort in reactie op de teleurstellende resultaten die de navigatiefabrikant dinsdag publiceerde. Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen,  meent dat de zwalkende bedrijfstrategie de koers flink parten speelt.  De overnamespeculatie die halverwege vorig jaar werd aangewakkerd na de inlijving van branchegenoot Waze door Google begint volgens hem ook steeds meer af te zwakken. 

De aankondiging van TomTom afgelopen dinsdag om zich weer meer te gaan richten op softwareproducten noemt Versteeg opmerkelijk doordat het Amsterdamse concern in voorgaande jaren had aangegeven vol in te gaan zetten op de markt van inbouwnavigatie.

Ook wijst hij er op dat TomTom hinder ondervindt van de concurrentie met Google die dankzij het gratis navigatiesysteem Street View  op steeds meer smartphones met android wordt geïnstalleerd.

De Gilissen-analist acht de kans dat TomTom  in het vizier komt van overnamepartijen niet zo groot. Dat Microsoft bij de gedeeltelijk overname van Nokia de digitale kaartenleverancier Navteq niet binnenboord haalde, is volgens hem een teken aan de wand.

Het aandeel TomTom noteerde rond vier uur 4,2% op €4,18, het laagste niveau sinds medio 2013.