Nieuws/Financieel
996733
Financieel

Goed jaar voor vliegtuigbouwer Bombardier

De Canadese fabrikant van vliegtuigen en treinen Bombardier heeft de omzet vorig jaar met 11 procent zien toenemen tot 18,2 miljard dollar (13,3 miljard euro). De nettowinst bedroeg 572 miljoen dollar, tegen 470 miljoen dollar in 2012. Dat maakte het industriële concern donderdag bekend.

Zowel op gebied van luchtvaart als openbaar vervoer kende Bombardier een sterke orderinstroom. De totale orderportefeuille is daardoor gegroeid tot een recordniveau van bijna 70 miljard dollar. ,,Dat geeft goed zicht op de omzet in de komende 4 jaar'', zei topman Pierre Beaudouin. Ook 2014 is goed begonnen, met inmiddels al 5 miljard dollar aan nieuwe bestellingen.

Na aftrek van geannuleerde bestellingen ontving Bombardier het afgelopen jaar nieuwe orders voor 388 vliegtuigen, hoofdzakelijk kleinere toestellen voor de zakelijke markt. Er werden 238 vliegtuigen afgeleverd bij klanten. De waarde van de orderportefeuille van de vliegtuigpoot nam toe tot meer dan 37 miljard dollar. De treinendivisie heeft nog een werkvoorraad ter waarde van ruim 32 miljard dollar.

Voor het lopende jaar voorspelt Bombardier een verdere stijging van de omzet, wanneer de mogelijk negatieve effecten van valutaschommelingen buiten beschouwing worden gelaten. Ook de winstmarge, die afgelopen jaar rond de 5 procent uitkwam, gaat naar verwachting verder omhoog.