Nieuws/Financieel
996746
Financieel

Oegstgeest voorop in herstel huizenmarkt

Het Zuid-Hollandse Oegstgeest en Voorschoten gaan voorop in het herstel op de huizenmarkt, op de voet gevolgd door Heemstede en Amstelveen. Zoek hier uw gemeente op!

Dat blijkt uit een analyse van de website Woningmarktcijfers en Vastgoedactueel, waarbij op basis van een aantal kenmerken is gekeken naar de ontwikkeling en prestaties van de woningmarkt per gemeente.

Hieronder de top-20 en de kaart van Nederland. De volledige lijst en een grotere kaart zijn in een bijlage bij dit artikel beschikbaar.

bron: Woningmarktcijfers en Vastgoedactueel

Herstel

Volgens Rabobank zullen na jaren van prijsdalingen de koopwoningen in mei van dit jaar voor het eerst op jaarbasis weer in waarde gaan stijgen. In heel 2014 zullen de huizenprijzen echter nog met een kleine 0,3 procent zakken. Dat maakte Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker in Nederland, donderdag bekend in een kwartaalrapport over de woningmarkt.e economen van de bank voorzien dat de groei in woningverkopen in de tweede helft van vorig jaar, dit jaar ,,voorzichtig doorzet.'' Dat betekent dat er in heel 2014 ongeveer 120.000 woningen van eigenaar verwisselen vergeleken met het dieptepunt van 110.000 in 2013. Vorig jaar daalde het aantal verkochte woningen ten opzichte van 2012 nog met 6 procent.

Rabobank wijst erop dat het aanbod van te koop staande woningen verder afneemt, waardoor ,,de onderhandelingspositie voor kopers iets minder sterk'' aan het worden is. ,,Dit is voor hen ongunstig, maar draagt wel bij aan prijsstabilisatie aangezien de onderhandelingspositie van aanbieders verbetert'', aldus de bank.

Een snelle stijging van de huizenprijzen is volgens de economen onwaarschijnlijk door een aantal factoren, waaronder de aangescherpte kredieteisen van banken. Vorig jaar daalde de prijzen van koopwoningen met gemiddeld 6,4 procent.