Nieuws/Financieel
996783
Financieel

'Shell verlaagt prijzen in Argentinië'

Shell gaat de brandstofprijzen in Argentinië met 6 procent verlagen. Dat is volgens de Argentijnse zakenkrant Ambito de uitkomst van het overleg tussen de oliemaatschappij en de autoriteiten.

Shell haalde zich eerder deze maand de woede van de Argentijnse regering en bevolking op de hals door een prijsverhoging met 12 procent. Het concern, dat circa 20 procent van de brandstofmarkt in het land in handen heeft, wees op de veranderende marktomstandigheden in Argentinië. Daar is de waarde van de nationale munt, de peso, de afgelopen maand met een vijfde gedaald ten opzichte van de dollar. Olie wordt doorgaans in dollars afgerekend.

De overheid beschuldigde Shell van inhaligheid en een ,,samenzwering tegen de belangen van het land''. De minister van Economische Zaken, Axel Kicillof, zei vervolgens dat prijsverhogingen maximaal 6 procent zouden mogen bedragen. Die richtlijn lijkt Shell nu te volgen.

De oliemaatschappij gaat volgens Ambito akkoord met een minder forse prijsverhoging, omdat de overheid heeft bewerkstelligd dat olieproducenten in het land, voor een deel in staatshanden, de prijzen met 14 procent omlaag gooien. Shell heeft in Argentinië wel een raffinaderij, maar pompt zelf weinig of geen olie naar boven, zo zei een woordvoerder van het concern.