Nieuws/Financieel
996785
Financieel

Toch geen Surinaamse baggerklus voor De Boer

Baggerbedrijf De Boer uit Sliedrecht ziet een grote klus in Suriname verdwijnen, nu de Surinaamse regering heeft besloten de Surinamerivier voorlopig niet uit te baggeren. De opdracht voor het verdiepen van de rivier, met een waarde van ongeveer 20 miljoen euro, werd eerder aan De Boer verstrekt.

De Surinaamse regering heeft echter besloten de rivier voorlopig niet uit te baggeren. Hoewel de opdracht volgens de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) voorlopig wordt aangehouden, rekent bestuurder Cornelis Jan van de Graaf van De Boer er niet meer op dat zijn onderneming de klus gaat klaren. De Boer is al meer dan een jaar bezig met de voorbereidingen en heeft naar eigen zeggen al ,,tonnen geïnvesteerd''.

Omdat er nog geen definitieve contracten waren gesloten, verwacht Van de Graaf niet dat dit geld te verhalen is op de Surinaamse autoriteiten.

Vereist eigendom

Het plan om de 66 kilometer lange vaargeul uit te diepen staat al jaren op de agenda. Eind 2013 noemde minister Pinas van Transport het nog één van zijn belangrijkste projecten. De beslissing om het project nu aan te houden werd niet toegelicht. Volgens ingewijden beschikt de overheid echter niet over het vereiste eigendom op het projectterrein.

De Surinamerivier is de verbinding tussen de Atlantische Oceaan en de haven in Paramaribo. Door de rivier dieper te maken zou Paramaribo bereikbaar worden voor cruiseschepen en zouden vrachtschepen grotere ladingen naar de Surinaamse hoofdstad kunnen vervoeren.