Nieuws/Financieel
996794
Financieel

'Blik op vooruitgang bij TNT Express'

De aandacht bij de jaarcijfers van TNT Express gaat vooral uit naar eventuele verbeteringen in de Europese markt en de vooruitgang bij de reorganisatie en de verkoop van vliegtuigen. Dat concludeerde analist Marc Zwartsenburg van ING in een vooruitblik op de cijfers die het koeriersbedrijf dinsdag voorbeurs presenteert.

Analisten verwachten gemiddeld dat de omzet van TNT Express in het vierde kwartaal is gedaald tot 1,74 miljard euro, tegen 1,86 miljard euro in de laatste 3 maanden van 2012. De aangepaste operationele winst (ebit) verbeterde naar verwachting echter tot 76 miljoen euro, tegen 47 miljoen euro een jaar eerder.

Volgens Zwartsenburg is de verwachting voor de ebit voorzichtig genoeg, waardoor er geen teleurstelling hoeft te worden verwacht. Met 76 miljoen euro zou de groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal achterblijven bij het historische gemiddelde, terwijl de reorganisatie (project Deliver!) circa 10 miljoen euro aan extra besparingen oplevert en de Europese markt in het derde kwartaal leek te herstellen.

Rendementen

In oktober vorig jaar gaf TNT aan dat de rendementen op de belangrijkste Europese markten nog altijd onder druk stonden. Andere Europese markten en de activiteiten op het Amerikaanse continent toonden echter verbetering. In Zuid-Oost Azië (Pacific) stonden de resultaten onder druk door hogere lonen en de afname van het gewicht per verzending.

In het derde kwartaal van vorig jaar nam de omzet van TNT met 6,6 procent af tot 1,6 miljard euro. De aangepaste nettowinst zakte met bijna 16 procent tot 54 miljoen euro.

China

TNT rondde in het vierde kwartaal de verkoop van zijn binnenlandse activiteiten in China af. Op dat moment werden geen financiële details verstrekt.

Eind vorige maand meldde het bedrijf dat de activiteiten in Brazilië uiteindelijk toch niet worden verkocht. De verliesgevende onderdelen stonden bijna een jaar in de etalage, maar een acceptabel bod bleef uit. De resultaten in het Zuid-Amerikaanse land gingen volgens TNT in het vierde kwartaal verder vooruit. Vanaf dit jaar zal Brazilië niet langer bij 'discontinued operations' worden opgevoerd. In de jaarcijfers over 2013 is dit wel het geval.