Nieuws/Financieel
996833
Financieel

Odfjell schrijft af op opslagtanks Rotterdam

Het Noorse tankopslagbedrijf Odfjell schrijft 76 miljoen dollar (ruim 55 miljoen euro) af op de Rotterdamse opslagfaciliteiten, onder meer vanwege de lagere beschikbare capaciteit en doorvoer bij de terminal in de komende jaren. Dat maakte Odfjell donderdag bekend.

Odfjell kwam in opspraak na jarenlange overtredingen van de veiligheidsregels bij de terminal in Rotterdam. In 2012 moest het bedrijf daarom zijn activiteiten staken en eind vorig jaar kreeg Odfjell een boete opgelegd van 3 miljoen euro. Inmiddels is een derde van de Rotterdamse tanks in gebruik. Directeur Theo Olijve van Odfjell liet eerder deze maand weten dat de kans groot is dat er ontslagen vallen bij het bedrijf.

Het bedrijf meldde verder dat in het vierde kwartaal van 2013 een nettoverlies werd geleden van 102 miljoen dollar, tegen een min van 40 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet kwam afgelopen kwartaal uit op 284 miljoen dollar, tegen 296 miljoen dollar een jaar eerder.

Volgens Odfjell was er sprake van een zwakkere export vanuit Azië en het Midden-Oosten, wat toenemende druk zette op de bezettingsgraad van de tankerschepen voor chemische producten. In Europa en de Verenigde Staten trokken het volume en de bezettingsgraad aan, aldus de onderneming.