Nieuws/Financieel
996834
Financieel

Omzet spellenmaker bijna negen keer over de kop

Supercell, maker van smartphonespelletjes, heeft vorig jaar een negen keer hogere omzet in de boeken gezet dan het jaar ervoor. Het Finse bedrijf zwijgt echter over de nettowinst.

Supercell boekte vorig jaar $892 miljoen omzet, tegen $101 miljoen een jaar eerder, zo melden diverse media. De brutowinst (ebitda) kwam uit op $464 miljoen. Een jaar eerder was dat nog $51 miljoen. Hoeveel er onder de streep over bleef, werd er echter niet bij verteld.

Het bedrijf, dat pas drie jaar bestaat, heeft veel succes met de spelletjes Hay Day en Clash of Clans. Die spellen zijn gratis te downloaden, maar als spelers speciale spullen willen hebben, moeten ze daarvoor betalen.

Supercell heeft grote plannen. Zo kocht het bedrijf advertentietijd in bij de Amerikaanse Superbowl. En topman Ilkka Paananen tweette deze week een vacature van het bedrijf, waarin staat dat de spellen van Supercell straks net zo'n sterk merk moeten worden als Nike en Coca-Cola.

Daarnaast geeft het succes van het bedrijf weer wat hoop aan Finland, dat met de ineenstorting van Nokia een gevoelige tik te verwerken kreeg. Supercell en Rovio, van de spelserie Angry Birds, zijn exponenten van een nieuwe technologiesector in het land.

Lees hieronder ook het achtergrondverhaal van correspondent Rolien Créton: Gaming goudmijn Finland.