Nieuws/Financieel
996847
Financieel

Winst Renault schiet omhoog dankzij Dacia

De Franse autoproducent Renault heeft de winst vorig jaar met 59 procent kunnen opvoeren, geholpen door sterke verkoopcijfers van het budgetmerk Dacia. Ook kostenverlagingen stuwden de winst. Dat maakte Renault, na PSA Peugeot de grootste autofabrikant in Frankrijk, donderdag bekend.

De operationele winst kwam in 2013 uit op 1,24 miljard euro, vergeleken met 782 miljoen euro een jaar eerder. De nettowinst ging het afgelopen jaar wel hard omlaag, van 1,7 miljard euro in 2012, tot 695 miljoen euro. Dat werd veroorzaakt door eenmalige reorganisatiekosten.

De omzet klom vorig jaar met een half procent tot 40,9 miljard euro. Renault, voor 43 procent eigenaar van het Japanse Nissan, voorziet voor dit jaar een verdere groei van de winst en omzet. Volgens Renault-topman Carlos Ghosn stabiliseert de Europese automarkt dit jaar, maar zijn de vooruitzichten voor de opkomende markten - met China voorop - onzekerder geworden.

3,1 procent groei

Het concern maakte vorige maand al bekend dat de groep in 2013 ongeveer 2,63 miljoen personenauto's en bedrijfswagens had verkocht. Dat komt neer op een groei van 3,1 procent vergeleken met een jaar eerder. De verkoop van de Roemeense dochteronderneming Dacia ging met bijna een vijfde (19 procent) omhoog.

,,De loyaliteit van alle Renault-medewerkers hebben het mogelijk gemaakt voor de groep om de doelstellingen in 2013 te halen, onder ongunstige marktomstandigheden'', aldus Ghosn in een toelichting op de cijfers.

Hij kondigde eind vorig jaar een overeenkomst gesloten te hebben met de Chinese autogigant Dongfeng. Daarmee wil Renault de gekrompen Europese automarkt compenseren. De omzet van Renault komt voor de helft van autoverkopen in Europa. Volgens auto-experts hebben de Fransen echter een forse achterstand met de productie in China ten opzichte van de concurrenten. Concerns als Volkswagen, Toyota en General Motors stortten zich al meer dan 10 jaar geleden op 's werelds grootste automarkt.