Nieuws/Financieel
996862
Financieel

BNP Paribas onderuit na cijfers

BNP Paribas was in Parijs de gebeten hond na de bekendmaking van de resultaten. De Franse bank heeft zijn winst in het vierde kwartaal met driekwart zien dalen door een voorziening voor een onderzoek van de Amerikaanse justitie. Dat meldde de Franse bank donderdag.

BNP Paribas boekte vorig kwartaal een nettowinst van 127 miljoen euro, tegen 519 miljoen euro een jaar eerder. Het concern zette 1,1 miljard euro opzij in verband met een onderzoek naar transacties die mogelijk in strijd waren met handelssancties van de Verenigde Staten. Eerder kregen onder meer ING, HSBC en Standard Chartered al forse boetes voor transacties met landen als Cuba en Iran.

In heel 2013 zakte de nettowinst van de grootste bank van Frankrijk met ruim 26 procent tot 4,8 miljard euro. De totale opbrengsten van de bank namen met bijna 1 procent af tot 38,8 miljard euro.

Volgens BNP hielden de verschillende divisies het hoofd vorig jaar goed boven water ondanks de zeer matige economische ontwikkelingen in Europa. De kosten voor wanbetalingen namen in 2013 met 3 procent toe tot iets meer dan 4 miljard euro. Daarmee lagen ze volgens de bank nog altijd op een bescheiden niveau.