Nieuws/Financieel
996875
Financieel

Januari barometer zegt: Verkoop aandelen

De maand januari zit er weer op en dus kan ik het januari-barometer effect voor de AEX-index doorrekenen. Na een aanvankelijk positief gestemde beurs duikelde de AEX-index naar beneden en verloor uiteindelijk 3,7% over de eerste maand van 2014.

Het early warning system van Hirsch over de eerste vijf dagen van januari waar mijn vorige column over ging is dan ook geneutraliseerd. Dat is spijtig voor de positief gestemde beleggers onder ons want de kansen op een stijgend beursklimaat in 2014 zijn sterk afgenomen als het aan de statistieken van Hirsch ligt.

 

Waar de combinatie van de eerste vijf dagen van januari samen met het rendement over geheel januari een krachtig signaal geeft voor de trend van het hele beursjaar gaat dit voor 2014 niet op zoals u kunt zien in tabel 1.

Wat nog wel opgaat voor de AEX-index is het gezegde van Hirsch: “Zoals januari gaat, zo zal de rest van het jaar ook gaan.” Dat brengt mij bij tabel 2. In maar liefst 80 procent van de waarnemingen over de afgelopen 30 jaar is het januari rendement richtinggevend voor de rest van het jaar. Een negatief januari rendement brengt dus in de meeste jaren ook een negatief jaarrendement met zich mee.

 

Dit simpele systeem had u de afgelopen jaren goed kunnen beschermen. Het gaf de juiste signalen af in lastige beursjaren als 2009, 2008, 2002 en 1987. Ohv- collega Erik Bakker heeft in een eerdere column al een verklaring gezocht voor dit effect dat ook voor de rente een goed resultaat geeft.

Voor de 10-jaars Nederlandse staatsrente verwacht de barometer in 2014 een verdere daling. Als macro-econoom kan ik dat begrijpen. Obligaties en aandelen werken als communicerende vaten. Een vlucht uit aandelen betekent een toestroom naar obligaties. Stijgende obligaties betekent weer een dalende rente.  De barometer van Hirsch lijkt daarom alles netjes voor elkaar te hebben voor 2014. Nu is het afwachten wanneer de koersen echt gaan vallen.

Voor welke maand acht u het risico hierop het grootst? Mei toevallig?