Nieuws/Financieel
996886
Financieel

'SNS Reaal uit de as herrezen'

Financieel concern SNS Reaal is een jaar na de nationalisatie van de bank en verzekeraar uit Utrecht ,,uit de as herrezen''. Dat zegt topman Gerard van Olphen zaterdag in een interview in De Telegraaf.

,,Ik herken de normen en waarden weer van vroeger. Wij zijn tenslotte voortgekomen uit de vakbeweging, eerlijk en eenvoudig te begrijpen producten zijn onze kracht en daar wil ik naar terug'', aldus Van Olphen, die na de nationalisatie in februari 2013 aantrad als bestuursvoorzitter.

Volgens de topman is het concern vooral met de bankactiviteiten, waarbij de focus ligt op retailklanten, op de goede weg. Het afgelopen jaar kreeg SNS Bank er netto 50.000 klanten bij, zegt hij in dat verband.

Nationaliseren

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën besloot een jaar geleden het concern voor 3,7 miljard euro te nationaliseren. Het concern dreigde failliet te gaan, mede als gevolg van onverantwoorde vastgoedavonturen. Een faillissement zou de stabiliteit van de Nederlandse financiële sector in gevaar hebben gebracht.

Het geld wordt terugbetaald: ,,Ja, de Staat zal zijn geld terugkrijgen, alleen het zal wel even duren'', aldus Van Olphen tegen de krant.

Een commissie die de nationalisatie van SNS Reaal onderzocht en donderdag rapport uitbracht, heeft vastgesteld dat het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank tussen 2006 en eind 2012 niet tijdig en niet effectief hebben gereageerd op de steeds grotere problemen bij SNS Reaal.

reacties: mail naar Jarco de Swart