Nieuws/Financieel
996888
Financieel

Nestlé ziet omzetgroei afzwakken

Nestlé heeft zijn omzet en winst vorig jaar weten op te krikken. De grootste voedingsmiddelenproducent ter wereld zag de toename van de verkopen wel afzwakken tot het laagste tempo in 4 jaar, zo werd donderdag bekend.

De omzet exclusief valutaschommelingen ging met 2,7 procent omhoog tot 92,2 miljard Zwitserse frank (ruim 75 miljard euro). Autonoom groeide de omzet met 4,6 procent. De onderliggende winst per aandeel steeg met 11 procent, terwijl de operationele winst iets toenam tot 14 miljard frank.

Voor 2014 voorziet Nestlé een omzetgroei van 5 procent. Topman Paul Bulcke liet weten dat dit jaar, evenals 2013, ,,uitdagend'' zal worden. Hij zei dat vorig jaar de groei in de ontwikkelde economieën ,,minimaal'' was en dat ook de groei in opkomende landen onder het niveau van eerdere jaren lag.

Opkomende markten

In opkomende markten namen de verkopen vorig jaar met ruim 9 procent toe. In de eerste negen maanden van het jaar was dat 8,8 procent. De verbetering in de laatste maanden kwam vooral door sterke verkopen in Afrika, het Midden-Oosten en Indonesië. Vooral de verkoop van voedingsmiddelen liep goed in opkomende markten. Zo steeg de verkoop van babyvoeding in Azië, Afrika en Brazilië met meer dan 10 procent, aldus het bedrijf.

Nestlé verkocht deze week een deel van zijn grote belang in het Franse cosmeticabedrijf L'Oréal voor 6 miljard euro. Dat bedrag wil het gebruiken voor de inkoop van eigen aandelen. Analisten verwachten dat de rest van het belang geleidelijk zal worden verkocht en dat het bedrijf nieuwe overnames zal doen.