Nieuws/Financieel
996889
Financieel

Afschrijvingen drukken Ordina in het rood

Ordina heeft in 2013 door afschrijvingen een fors nettoverlies geboekt. In het laatste kwartaal zag de automatiseerder de resultaten wel licht verbeteren.

Ordina meldde donderdag een nettoverlies van 65 miljoen euro over 2013. Dit kwam vooral door 60 miljoen euro aan afschrijvingen op goodwill. Daarnaast werd een voorziening van bijna 6 miljoen euro genomen voor leegstand van kantoorruimte. De omzet zakte met 0,5 procent tot 377 miljoen euro, gecorrigeerd voor het verlies van een grote opdracht van Rabobank. Het terugkerende bedrijfsresultaat (rebitda) nam met bijna 8 procent af tot 16,3 miljoen euro.

Afgezien van de afschrijvingen kwam het verlies van 2013 uit op 447.000 euro. Een jaar eerder werd hier een plus van 451.000 euro geboekt.

Reorganisatie

In het vierde kwartaal nam de aangepaste omzet met bijna 1 procent toe tot 99,2 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg met bijna 15 procent tot 8,4 miljoen euro. De marge verbeterde daarbij van 7,1 naar 8,5 procent.

Het bedrijf rondde in de afgelopen maanden zijn reorganisatie af, die moet leiden tot 8 miljoen euro aan jaarlijkse besparingen. De schuldenlast werd afgebouwd tot 2,2 miljoen euro, tegen 9,8 miljoen euro aan het eind van 2012. De verhouding tussen de nettoschuld en de ebitda, die maximaal 1,75 mag zijn, verbeterde daarmee tot 0,2. Ordina voorziet voor het huidige jaar geen nieuwe reorganisatie.

Lastig segment

Volgens bestuursvoorzitter Stépan Breedveld staat Ordina er nu goed voor. ,,Onze indirecte kosten zijn lager, onze klanten zijn tevredener, we hebben innovatievere producten en een lagere schuld'', somde hij op. Het bedrijf gaf echter geen prognose voor de komende periode.

Ordina ziet vanwege de resultaten af van het uitkeren van dividend over 2013.

Breedveld liet weten dat de overheid dit jaar een lastig segment zal blijven. ,,Op termijn zal dit een groeiend segment worden'', zo denkt hij. In de andere segmenten zal sprake zijn van licht herstel. De zorgmarkt groeit met dubbele cijfers en bij financiële dienstverlening en industrie zal het herstel dit jaar doorzetten, aldus de bestuurder.