Nieuws/Financieel
996893
Financieel

Foute horeca publiekelijk aan schandpaal

Een restaurant waar de muizen door de keuken lopen? Of haren in de soep? Of een café waar bedorven ossenworst wordt geserveerd? Binnenkort worden die horecagelegenheden die niet deugen openbaar aan de schandpaal genageld.

Bedrijven die wel deugen, krijgen een pluim. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat alle inspectierapporten openbaar publiceren op haar website en op een app. In een oogopslag is daar te zien of een restaurant of café aan alle regels voldoet. Alle cafés en restaurants zullen met naam en toenaam op de site van de NVWA verschijnen.

Er zal daarbij worden gemeld of het personeel juist omgaat met voedsel (dus de juiste temperatuur, veilige opslag en bereiding), of hygiëneregels in acht worden genomen en of ongedierte voldoende wordt geweerd, waarmee het overdragen van ziekten wordt voorkomen. Lunchrooms zijn de eerste groep horecagelegenheden waarvan de gegevens openbaar worden gemaakt. Daarna volgen andere categorieën horecaondernemingen. De maatregel is een gevolg van een WOB-verzoek.

Vanaf vandaag kunnen er bezwaren worden ingediend tegen het plan van de NVWA. De NVWA zegt zuinig te zijn met het onder verscherpt toezicht stellen van horecagelegenheden. „Dat wordt alleen gegeven aan bedrijven die herhaaldelijk ernstige overtredingen begaan”, zo belooft de toezichthouder.