Nieuws/Financieel
996936
Financieel

Ierse kredieten duwen KBC in het rood

De Belgische bank KBC is in het vierde kwartaal van vorig jaar weer in de rode cijfers gedoken, veroorzaakt door forse afschrijvingen op kredieten in Ierland. Het concern leed een nettoverlies van 294 miljoen euro vergeleken met een winst van 240 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Dat maakte KBC donderdag bekend.

In heel 2013 kwam de nettowinst van de bank echter uit op meer dan 1 miljard euro. Een jaar eerder hield KBC onder de streep een winst van 612 miljoen euro over. KBC schrijft het verlies in het laatste kwartaal van vorig jaar toe aan forse afschrijvingen op Ierse kredieten, van in totaal 688 miljoen euro. Zonder deze eenmalige kosten zou de nettowinst zijn uitgekomen op 394 miljoen euro. Het concern waarschuwde vorig jaar al dat de Ierse leningen de resultaten flink zouden drukken.

KBC is van plan om over het huidige boekjaar een dividend uit te keren aan de aandeelhouders van maximaal 2 euro per aandeel.

Aflossing

Het bankconcern maakte vorige maand bekend dat er weer een deel van de steun van de Vlaamse overheid zal worden afgelost. Het ging om een aflossingsbedrag van 330 miljoen euro plus een premie van 50 procent die het totaal op 500 miljoen euro brengt.

KBC kreeg in de jaren 2008 en 2009 in totaal 7 miljard euro aan steun van de federale en de Vlaamse overheid. De steun van de federale overheid was eind 2012 al volledig terugbetaald. De resterende staatssteun bedraagt nu nog 2 miljard euro.