Nieuws/Financieel

VTTI stapt uit 'Russische' terminal Rotterdam

Terminalbedrijf VTTI stapt uit het consortium dat in Europoort een grote tankterminal gaat bouwen voor de overslag van Russische olie. Dat maakte het Rotterdamse dochterbedrijf van oliehandelaar Vitol en de Maleisische rederij MISC Berhad woensdag bekend.

VTTI heeft zijn belang van 25 procent in het terminalproject eerder deze maand overgedragen aan zijn samenwerkingspartner, het Russische havenbedrijf Summa Group dat tot dusver voor 75 procent in de joint venture zat. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. Met de bouw is een investering van zo'n 700 miljoen euro gemoeid.

Het besluit om uit het project te stappen is volgens VTTI genomen uit ,,interne overwegingen''. Het bedrijf zei wel positief te zijn over de vooruitzichten voor de terminal, die in 2016 in gebruik moet worden genomen. Het blijft Summa bijstaan in het vergunningenproces en tijdens de bouwfase.

Havenbedrijf Rotterdam koos in 2011 VTTI en Summa uit voor de bouw van de terminal, en gaf de grond waarop die moet verrijzen in erfpacht aan het consortium. Het havenbedrijf liet in een reactie weten dat Summa als enig overgebleven aandeelhouder de verplichtingen van het destijds ondertekende contract zal moeten nakomen.

,,Wij hebben er vertrouwen in dat ze dat zullen doen'', zei een woordvoerder. Hij voegde eraan toe dat het havenbedrijf ervaring heeft met dergelijke situaties . ,,We hebben dit vaker meegemaakt bij consortia'', aldus de zegsman.