Nieuws/Financieel
998057
Financieel

Bouwend Nederland: meer controles in de bouw

Bouwend Nederland vindt dat de arbeidsinspectie de controles op Nederlandse bouwplaatsen flink moet opvoeren om misstanden met malafide onderaannemers tegen te gaan. Voorzitter Maxime Verhagen zegt maandag in De Telegraaf: ,,Pak die malafide onderaannemer direct aan en trek ze leeg als blijkt dat de loonstrookjes van bouwvakkers niet kloppen.''

Verhagen vindt het niet aan de bouwbedrijven om alle loonstroken van werknemers te controleren. ,,De verantwoordelijkheid ligt op dat moment bij de directe werkgever zelf.'' Alleen zo denkt de werkgeversorganisatie uitbuiting van bouwvakkers te kunnen voorkomen.

FNV Bouw vindt dat Verhagen zich er te gemakkelijk vanaf maakt. De vakbond is voorstander van de door minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) voorgestelde invoering van de zogenoemde ketenaansprakelijkheid. Daarbij is ook de opdrachtgever verantwoordelijk voor naleving van de cao, ook al werkt deze via onderaannemers. Bouwend Nederland heeft eerder al laten weten tegen het plan van Asscher te zijn, onder meer omdat het zou leiden tot lastendruk bij de bouwbedrijven.