Nieuws/Financieel
998697
Financieel

Belegger ziet het weer zonnig in

Beleggers lieten zich niet uit het veld slaan door het uitblijven van stimuleringsmaatregelen door de Europese Centrale Bank. Hoewel voorzitter Draghi er bovendien op hintte dat deze er op korte termijn niet komen, grepen ze de recente correctie aan om massaal in aandelen te stappen. Vooral AkzoNobel vond gretig aftrek. SBM Offshore en Midkapper Nutreco gingen daarentegen in de uitverkoop.

De AEX-index sloot 1,5% hoger op 389,4 punten en boekte daarmee de sterkste vooruitgang van dit jaar. De Midkap-index ging 1,3% vooruit naar 636,6 punten.

Op de overige Europese beurzen grepen kopers ook de macht, nadat verkopers wekenlang de overhand hadden. Parijs klom 1,7% en Frankfurt steeg 1,5%.

ECB wacht met actie

Zoals verwacht liet de Europese Centrale Bank de rentetarieven ongewijzigd. Fondsmanager Maarten Geerdink van Petercam had echter meer verwacht van de toelichting door president Mario Draghi. ,,Hij kondigde geen maatregelen aan en uit zijn commentaren kan bovendien worden opgemaakt dat deze er op korte termijn niet komen. Zo schrijft Draghi de deflatoire krachten aan specifieke factoren toe. Zelf ben ik wel voor actie, omdat de bestedingen onder druk komen mocht het tot deflatie komen. Inflatie helpt bovendien om de overheidsschulden beter onder controle te houden."

Dat de beurzen niettemin een mooi herstel vertonen, vindt Geerdink niet vreemd. ,,De laatste weken heeft zich een gezonde correctie voltrokken. Maar beleggers beseffen dat aandelen de beste belegging blijven, nu de economieën herstellen. Bovendien  lijkt de situatie rond valuta's van opkomende markten zich te stabiliseren na de recente onrust."

AkzoNobel hoogvlieger

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde AkzoNobel met een plus van 6,5% op €56,35 stevig bovenaan, na de publicatie van licht meevallende definitieve jaarcijfers. Beleggers reageerden ook verheugd op de melding dat de verfproducent op koers ligt om zijn winstdoelstellingen voor 2015 te behalen.

Air France KLM sloot 4,2% hoger op €8,69. KPN trok zich op aan meevallende kwartaalcijfers van branchegenoot Vodafone en steeg 3,3% naar €2,72.

Digitaal beveiliger Gemalto volgde met een vooruitgang van 3,1% op €86,67.

Moody's handhaafde de rating voor Philips op A3, maar trok de 'outlook' naar stabiel op dankzij de positieve margeontwikkeling. Mede hierdoor steeg het technologiebedrijf met 2,9% tot €25,81.

Gesteund door een adviesverhoging naar 'kopen' door de Rabobank won Heineken 1,3% op €45,77.

SBM Offshore was een negatieve uitschieter met een koersaderlating van 4,1% op €13,66.  De maritieme dienstverlener publiceerde weliswaar een meevallende  jaaromzet, maar de orderportefeuille viel wat tegen. Het schrappen van het dividend voor 2014 en 2015 was bovendien een tegenvaller.

TNT Express sloot 1,2% lager op €6,53, in reactie op het nieuws dat de Amerikaanse concurrent FedEx nieuwe vestigingen in Nederland opent.

Nutreco onderuit

Midkapper Nutreco dook 3,8% omlaag naar €32,08, doordat de diervoederproducent de doelstelling voor het bedrijfsresultaat in 2016 heeft losgelaten. 

Vastgoedfonds Wereldhave publiceerde een meevallende jaarwinst en won 3,1% op €56,85.

Smallcap Holland Colours verloor 4,2% op €30,13 op het nieuws dat de pigmentfabrikant in het afgelopen kwartaal een klein verlies heeft geleden.

Wilt u weten of mixfondsen wat voor u zijn in deze roerige tijd? Schrijf u dan in voor het gratis seminar dat vanavond tussen 20 en 21 uur wordt gepresenteerd.