Nieuws/Financieel
998722
Financieel

Holland Colours boekt verlies

Holland Colours heeft vorig kwartaal een nettoverlies geleden. De omzet nam daarbij door ongunstige wisselkoerseffecten met 3 procent af ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte de pigmentfabrikant donderdag bekend, zonder concrete cijfers te vermelden.

Holland Colours had in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar opnieuw last van moeilijke marktomstandigheden in China, in de Europese bouwsector en in de Amerikaanse verpakkingsindustrie. In Europa kwam de omzet ,,fractioneel'' lager uit dan een jaar eerder, door de daling in de bouwmarkt en groei op de overige markten. In de VS ontwikkelde de bouwmarkt zich gunstig, maar is de concurrentie in de verpakkingsindustrie zwaarder geworden.

Daarbij was het werkkapitaal eind december 2013 ,,belangrijk lager'' dan een jaar eerder, stelde het bedrijf. Dat komt deels door wisselkoerseffecten, maar ook door kleinere voorraden en beperktere handelsvorderingen. De gunstige invloed van het lagere werkkapitaal op de kasstroom zorgde er mede voor dat Holland Colours naar eigen zegen ,,ruimschoots'' aan de afspraken met de banken voldoet.

Boekjaar

Holland Colours verwacht dit boekjaar uiteindelijk ongeveer dezelfde omzet en nettowinst te realiseren als in het boekjaar 2012/2013. Dat jaar kwam de omzet uit op 65,9 miljoen euro en bedroeg de nettowinst 2,9 miljoen euro. In het derde kwartaal van dat boekjaar werd ook een ,,beperkt'' nettoverlies geleden, aldus het bedrijf.

Bestuursvoorzitter Rob Harmens gaf aan dit jaar geen herstel te voorzien op de Europese bouwmarkt. Voor een prognose voor de resultaten in heel 2014 is het volgens hem echter nog te vroeg. ,,Het blijft moeilijk voorspelbaar, de markten zijn heel volatiel'', vatte hij de situatie samen.

Harmens wilde geen verdere details geven over de omvang van het nettoverlies in het derde kwartaal.