Nieuws/Financieel
998755
Financieel

ECB houdt kruit droog

De Europese Centrale Bank (ECB) is bezorgd over de verrassend lage inflatie in de eurozone, maar vindt het voorlopig te vroeg om nieuwe maatregelen te nemen. Dat stelde ECB-president Mario Draghi donderdag in een toelichting op het rentebesluit van de centrale bank.

De ECB besloot donderdag de rentetarieven in de eurozone onveranderd te laten, ondanks de verrassende daling van de inflatie in de eurolanden tot 0,7 procent. De inflatie is daarmee veel lager dan het peil van iets minder dan 2 procent waar de ECB naar streeft. Draghi benadrukte dat zo'n lage inflatie een bedreiging kan zijn voor het herstel van de economie. Voordat er nieuwe maatregelen worden genomen, moet er echter meer duidelijkheid komen over de ontwikkeling van de economie en de kredietverlening door banken, stelde hij.

,,Het is een ingewikkeld beeld'', aldus Draghi. ,,Aan de ene kant zien we geen uitstelgedrag onder consumenten en neemt het vertrouwen toe. Aan de andere kant toonden bijvoorbeeld de kerstverkopen in de eurozone geen bemoedigend beeld. Ons besluit om niets te doen werd vooral ingegeven door die complexe situatie en onze behoefte om meer informatie te vergaren.''

Inflatie

De lage inflatie voedt de vrees voor deflatie. Daarvan is volgens Draghi echter nog geen sprake. ,,Deflatie is een zelfversterkend proces, waarbij prijzen over een breed front in veel landen tegelijk dalen. Dat zien we nu niet. We verwachten wel dat de inflatie nog een aanzienlijke tijd heel laag zal blijven.''

Draghi bleef gematigd positief over het herstel van de Europese economie. De groei zet voorlopig langzaam door, maar blijft kwetsbaar en ongelijk verdeeld, stelde hij. Daarbij blijft de kredietverlening door banken zwak.

Volgens de Italiaanse centralebankpresident kan dat echter ook komen door het onderzoek van de ECB naar de financiële gezondheid van banken. Dat heeft banken in de laatste maanden van 2013 mogelijk extra voorzichtig gemaakt, zodat ze een zo positief mogelijk beeld van zichzelf konden schetsen tegenover de ECB. Nu alle cijfers zijn ingeleverd, kan de kredietverlening mogelijk weer aantrekken, zei Draghi. Op termijn gebeurt dat volgens hem zeker, omdat het onderzoek het vertrouwen in de banken zal versterken.