Nieuws/Financieel
998772
Financieel

Brussel eist opheldering Britse bonussluiproute

De Europese Commissie heeft aan de Bank of England opheldering gevraagd hoe het de nieuwe beloningen voor Britse waakhond voor de financiële sector.

De Britse praktijk wijkt af van de regels die Brussel heeft gesteld voor beloningen zoals bonussen. UBS keerde onlangs $3,2 miljard aan bonussen uit aan handelaren, voornamelijk in Londen.

De Europese Commissie heeft via de European Banking Authority de Britse toezichthouder om een nadere verklaring gevraagd.

Barclays, HSBC en Goldman Sachs zullen naar verwachting zoeken al andere routes en keren bedragen uit als 'allowances' of vormen van kostendeclaraties.

Diepe frictie

Waarnemers zien het als een nieuw teken van diepe frictie tussen Angelsaksen en de rest van Europa over financieel toezicht, aldus Reuters donderdag.

Groot-Brittannië heeft de bonusbeperking al bij het Europees Hof van Justitie bestreden, Brussel zou teveel macht pakken van lidstaten. Desnoods wil het land de vaste beloning verhogen.

Volgens de Brusselse regels kunnen de bonussen nooit hoger zijn dan een keer het vaste salaris. Pas na instemming van aandeelhouders is een verdubbeling mogelijk. Nederland wil bonus beperken tot 20% van het vaste salaris.

Volgende week wordt een eerste antwoord verwacht.