Nieuws/Financieel
998784
Financieel

Gestage groei in vraag naar vliegreizen

De vraag naar vliegreizen is vorig jaar met 5,2 procent toegenomen ten opzichte van 2012, in lijn met de gemiddelde groei in de afgelopen 30 jaar. Dat blijkt uit de passagiersstatistieken over 2013 die de internationale brancheorganisatie IATA donderdag heeft gepubliceerd. In 2012 nam de vraag ook al met ruim 5 procent toe.

De beschikbare capaciteit steeg met een groei van 4,8 procent minder sterk dan de vraag. Daardoor zaten vliegtuigen vorig jaar iets voller dan in 2012, met gemiddeld 79,5 procent van de stoelen bezet. ,,Daaruit blijkt duidelijk dat luchtvaartmaatschappijen hun efficiëntie naar een steeds hoger niveau blijven tillen'', aldus IATA-directeur Tony Tyler.

De topman sprak van een ,,gezonde toename'' van de de marktvraag, onder zeer moeilijke economische omstandigheden in met name Europa. Bovendien vertoonden de vervoerscijfers volgens Tyler gedurende het jaar een stijgende lijn die als een goede voorbode voor 2014 kan worden gezien.

Luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten (11,4 procent) en Azië (7,1 procent) rapporteerden de sterkste passagiersgroei, gevolgd door Latijns-Amerika (6,3 procent) en Afrika (5,2 procent). De zwakste groei kenden Europese (3,8 procent) en Noord-Amerikaanse (2,3 procent) luchtvervoerders.