Nieuws/Financieel
998786
Financieel

Voorzichtig AkzoNobel ziet wat verbetering

AkzoNobel heeft de afgelopen paar maanden tekenen van economische stabilisatie waargenomen in Europa, maar volgens de verfspecialist is het nog te vroeg om de vlag uit te hangen. Het economisch klimaat blijft ,,aanhoudend fragiel'' en bovendien drukken negatieve wisselkoerseffecten op de groeicijfers van de onderneming, zo bleek donderdag bij de presentatie van de cijfers over de afgelopen periode.

AkzoNobel wist een verlies van een jaar eerder om te buigen in een winst van 51 miljoen euro en rapporteerde in alle drie bedrijfsonderdelen stijgende volumes. De omzet daalde met 5 procent tot 3,48 miljard euro in het vierde kwartaal, vooral als gevolg van valuta-effecten. Ook over heel 2013 daalde de omzet met 5 procent.

Het bedrijf ligt op koers om de doelstellingen voor onder meer de winstgevendheid voor 2015 te behalen. Het concern wil dat het zogenoemde rendement op verkopen, dat AkzoNobel definieert als operationeel resultaat gedeeld door de omzet, in 2015 uitkomt op 9 procent. Dat percentage bedroeg in 2013 nog 6,6 procent. Beleggers ontvingen de cijfers en het nieuws juichend en zetten het aandeel AkzoNobel bovenaan de AEX-index.

Besparingen

Het bedrijf meldde het zogenoemde Prestatieverbeterprogramma een jaar eerder dan gepland te hebben voltooid en daarbij 545 miljoen euro aan besparingen te hebben gerealiseerd, 45 miljoen meer dan eerder gepland. Dat moest volgens topman Ton Büchner ook wel om de verslechterde marktomstandigheden op te vangen. Hij is nu ook niet van plan stil te zitten. Büchner wil af van 'projectmatig' herstructureren en ziet de verbetering van de productiviteit, en de daarmee samenhangende kostenbesparingen, als een continu proces, zei hij donderdag. ,,Samenvoeging van fabrieken en verdere besparingen maken deel uit van het heden en de toekomst.''

In 2014 zal AkzoNobel voor 250 miljoen euro aan herstructureringskosten maken. Dat is hoger dan de circa 100 tot 150 miljoen euro aan kosten die Büchner daarna jaarlijks zegt nodig te hebben om het bedrijf 'up to date' te houden.

Herstel

Risico's ziet de topman vooral in de onzekerheid van het herstel in Europa en de omschakeling in China van een exporteconomie naar meer binnenlandse consumptie. Mocht dat proces haperen, heeft dat grote gevolgen voor het bedrijf. De afgelopen tijd zag AkzoNobel de binnenlandse vraag naar zijn in China gemaakte producten flink stijgen, terwijl de export juist afnam. Meer verkoop in opkomende markten zelf is gunstig voor het bedrijf, omdat de gevolgen van de verzwakte valuta's van deze landen dan minder worden gevoeld.

De volatiliteit van de wisselkoerseffecten zet dit jaar nog zeker ,,stevig door'', zei Büchner. Vooral de tak Specialty Chemicals zal daar volgens hem last van hebben.