Nieuws/Financieel
998812
Financieel

Winst Singapore Airlines keldert door boetes

Luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines heeft de winst in het afgelopen kwartaal, het derde van haar gebroken boekjaar, zien kelderen door kartelboetes die het bedrijf opgelegd kreeg in de Verenigde Staten en Zwitserland. Het resultaat onder de streep daalde met bijna twee derde tot 50 miljoen dollar (37 miljoen euro).

Singapore Airlines rapporteerde donderdag een omzet van 3,88 miljard dollar, vrijwel vlak ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijf vervoerde iets meer passagiers, inclusief de regionale dochter SilkAir bijna 5,7 miljoen, maar door scherpe concurrentie en ongunstige valutaschommelingen leidde die toename niet tot meer inkomsten.

De kosten gingen wel omlaag, voornamelijk als gevolg van een lagere brandstofrekening. De gemiddelde prijs die voor kerosine werd betaald, lag 5,6 procent lager dan een jaar eerder. Daar stond een toename van de capaciteit tegenover, waardoor andere variabele kosten omhoog gingen. De operationele winst steeg van 131 naar 151 miljoen dollar.

Het Aziatische bedrijf trof in de VS een schikking ter waarde van 78 miljoen dollar met partijen die stelden de dupe te zijn geworden van verboden prijsafspraken op het gebied van luchtvracht. In Zwitserland kreeg Singapore Airlines een boete van 2 miljoen dollar opgelegd in een vergelijkbare zaak. Daarin werd ook Air France-KLM bestraft.