Nieuws/Financieel
998864
Financieel

Duitse fabrieksorders onverwacht gedaald

De fabrieksorders in Duitsland zijn in december met 0,5 procent gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dat maakte het Duitse ministerie van Economische Zaken donderdag bekend.

Economen hadden in doorsnee verwacht dat de orders met 0,2 procent zouden stijgen. In november gingen de fabrieksorders met een herziene 2,4 procent omhoog.

Op jaarbasis was sprake van een stijging van de fabrieksorders met 6 procent. Hier werd in doorsnee een toename voorspeld met 6,3 procent. Een maand eerder gingen de orders met een herziene 7,2 procent omhoog op jaarbasis.

Goed nieuws

De binnenlandse vraag ging in december met 1,6 procent omlaag op maandbasis, terwijl de exportorders met 0,4 procent toenamen. De orders uit de eurozone stegen met 7,5 procent, maar de orders buiten de eurozone daalden met 3,7 procent.

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski is de kleine daling van de orders eigenlijk goed nieuws omdat na een sterke maandelijkse ordergroei een maand later de orders altijd sterk dalen. Het cijfer bevestigt volgens hem de opwaartse trend voor de Duitse industrie.