Nieuws/Financieel
998914
Financieel

Adempauze in daling?

Beleggers zullen vandaag pogen een pas op de plaats te maken om even bij te kunnen komen na de heftige koersdalingen van de afgelopen twee weken waarin de AEX tot 7 procent is teruggezet. Na een mogelijk negatieve opening even op adem komen. De korte termijn neergaande trend is enigszins oververkocht geraakt. Enige stabilisatie en een korte rebound lijkt op zijn plaats. Even een moment van zelfreflectie. Kalmeren en stabiliseren.

Het extreem optimisme is vervaagd en realisme en rationaliteit zijn terug in de markt. De markt is nu in een stadium aangekomen waarin men zich afvraagt of dit het begin is van een grotere en langere periode van teruggang of dat deze dip al als unieke koopgelegenheid kan worden gezien. Mijn devies is om elke serieuze rebound te verkopen in plaats van de huidige dip al te kopen. We zijn er nog niet. De lang verwachte neerwaartse beweging is net begonnen.

Het korte termijn sentiment blijft in de komende weken neerwaarts gericht. De AEX is op weg om de 376 te testen. Een slot van de AEX onder het zeer belangrijke 200daags voortschrijdend gemiddelde van 376, betekent een belangrijke lange termijn trendwijziging. Het omkeerpunt van een langere termijn opgaande trend in een langere termijn neergaande trend, vandaag exact 376,10, wordt dan voor het eerst sinds lange tijd neerwaarts doorbroken. Mijn koersdoel voor de AEX tot medio maart is de 360 zone.

Voor de S&P500 is het 200daags voortschrijden op het moment 1708 punten. Na een korte opleving zou een test van dit 200daags voortschrijdend gemiddelde kunnen worden verwacht. Een slot eronder betekent een zeer belangrijke trendwijziging.  De fors gestegen volatiliteit in de afgelopen twee weken voorspelt meer en hogere koersuitslagen op de korte termijn. Na één of twee dagen van relatief kalme beursdagen , zou de vlam zo weer in de pan kunnen slaan en zou de ingezette neerwaartse correctie kunnen vervolgen.

Diverse analisten waarschuwen dat het sentiment erg fragiel blijft en dat er bij hernieuwde signalen van stress in Emerging Markets of andere signalen van slechter dan verwachte of vertragende economische data uit economische kernregio’s, beurzen zo weer erg negatief zouden kunnen reageren. Technisch is de zaak bijzonder verzwakt in de afgelopen twee weken. Op korte termijn even lucht en stabilisatie met mogelijk een kleine rebound. Daarna vervolg van de daling. Klassiek patroon van een grotere neerwaartse correctie.

De S&P500 is naar mijn mening op koers om in de komende weken een grotere neerwaartse correctie te ondervinden met meer dan 10 procent vanaf de midden januari top van 1851 punten.  Diverse technische indicatoren duiden op een zeer neerwaarts gerichte handelsmaand februari dit jaar waarbij een grotere correctie kan optreden die de S&P500 gemiddeld 15 procent zal terugzetten vanaf de 15 januari All Time High record van 1851 tot een stand van tussen 1550 en 1600 medio maart. Een uniek instapmoment dan om dit jaar nog mooie winsten te kunnen halen.

Het Amerikaanse Congressional Budget Office, CBO, heeft afgelopen nacht haar projecties bekendgemaakt voor de Amerikaanse economie voor dit jaar en verwachtingen voor de komende jaren. Amerika zal dit fiscale jaar het kleinste begrotingstekort kennen sinds 2007. Het CBO verwacht een begrotingstekort van $ 514 miljard, wat neerkomt op 3 procent van het Amerikaanse GDP, Bruto Nationaal Product, van dit jaar van zeventienduizend miljard.

De sterkere groei van Amerika in de afgelopen kwartalen helpt de belastinginkomsten te verhogen voor het land Amerika zodat het begrotingstekort slinkt. Volgens www.usdebtclock.org is het Amerikaanse Federale begrotingstekort voor het lopende fiscale jaar per vanochtend $ 648 miljard.

Het CBO verwacht dat het begrotingstekort in de komende jaren rond de 3 Procent van het GDP zal worden gehandhaafd. Echter ook wat negatiefs. Het CBO verwacht dat de Amerikaanse groei dit jaar en de daarop volgende jaren zich zal beperken tot een 2,6 procent groei. En dat het werkloosheidspercentage zich tot 2016 niet onder 6 procent zal uitkomen van de beroepsbevolking.

Vandaag belangrijke zaken zijn diverse Europese en eurozone dienstensector inkoopmanagerdata, het belangrijke ADP private Employment rapport en de Amerikaanse ISM Non Manufacturing, de dienstensector inkoopmanagerdata.  Morgen belangrijke Centrale Banken vergaderingen van de BoE en onze ECB. Wat zal Draghi doen om het opdoemde deflatie spook te bestrijden? Vrijdag het zeer belangrijke officiële Amerikaanse arbeidsrapport over de maand januari. En met hoeveel zal het december aantal banen opwaarts worden bijgesteld? Hoeveel rust wordt de belegger gegund?

Mijn volgende column verschijnt vrijdag.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.