Nieuws/Financieel
998920
Financieel

SBM Offshore gebukt onder tegenvallende outlook

De maritiem dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore heeft in 2013 de omzet sterker zien stijgen dan de onderneming zelf had verwacht. De omzet (op basis van de boekhoudmethode IFRS) kwam uit op 4,8 miljard dollar (3,55 miljard euro), terwijl SBM in december nog 4,6 miljard dollar had voorspeld. Dat blijkt uit cijfers die donderdag werden bekendgemaakt.

SBM boekte over het afgelopen jaar een nettowinst (IFRS) van 111 miljoen dollar, tegen een verlies van 79 miljoen dollar in 2012.

Op basis van de boekhoudmethode 'directional view' werd een omzet behaald van 3,44 miljard dollar, een stijging van 13 procent. Het orderboek steeg op 'directional' basis met 39 procent naar het recordniveau van 23 miljard dollar.

SBM gaf aan voor 2014 een vergelijkbare 'directional' omzet te verwachten als in 2013.

Het concern zei dat de vloot van drijvende productie- en opslagschepen (fpso's) voor meer dan 99 procent van de tijd actief was.

De onderneming kwam niet met nieuws naar buiten over de vermeende onjuiste verkooppraktijken. Volgens het bedrijf loopt het onderzoek nog en is het niet mogelijk om details of een schatting over de financiële gevolgen te geven.